Εν μέσω σφοδρών διαφωνιών και παρασκηνιακών παρεμβάσεων από την πλευρά των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη προς τον πρωθυπουργό με αιχμή τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, θα συναντηθούν αύριο οι τρεις αρχηγοί για να “κλειδώσουν” τα μέτρα των 11,5 δισ από τα οποία την μερίδα του λέοντος θα πληρώσουν οι μισθοσυντήρητοι. Όλα αυτά ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Στουρνάρας να φέρει στο τραπέζι, την τελευταία στιγμή, νέα οριζόντια μείωση 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να “βγει η εξίσωση”…
Όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του http://www.ethnos.gr, για τη 1.00 το μεσημέρι της Πέμπτης ορίστηκε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, σύσκεψη στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής. Στις 5.00 το απόγευμα σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας…
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι επικεφαλής της τρόικας αποδέχονται παρεμβάσεις συνολικής απόδοσης 8 δισ. ευρώ. Σε αυτές, περιλαμβάνονται τα σκληρά μέτρα για κατάργηση δώρων σε συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ, ειδικά μισθολόγια, αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.
Συνεχίζουν όμως να αμφισβητούν μειώσεις δαπανών σε Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, ΟΤΑ και Αμυνα. Ως αντιστάθμισμα ζητούν «σίγουρες» παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ ώστε να αποδεχτούν κάποια «νεφελώδη» γι’ αυτούς μέτρα και να υπάρξει τελική συμφωνία για το συνολικό πακέτο.
Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας φούντωσαν χθες τα σενάρια για νέες μειώσεις βασικών μισθών στον δημόσιο τομέα αλλά και μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις. Μάλιστα ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» σημείωσε πως δεν αρκεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι η τρόικα απαιτεί άμεσου αποτελέσματος παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρόσθετες εξοικονομήσεις 1,5 δισ. ευρώ, «φωτογραφίζοντας» μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Ομως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν σε επιπλέον περικοπές τέτοιου χαρακτήρα. Κατά τις ίδιες πηγές μέσα στα επόμενα 24ώρα θα επιδιωχθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα. Πέρα από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων, η τρόικα θα πρέπει να πειστεί για το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς πάντως, όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, να θέτει ζήτημα απολύσεων.
Επίσης συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Χθες στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας είχαν σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου, ενώ για σήμερα έχει οριστεί νέο ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα. Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι εύκολη, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε.
Στο τραπέζι συντάξεις και εργασιακά
Το ύψος των περικοπών στις συντάξεις και η «τύχη» των εργασιακών είναι δύο από τα θέματα που μένουν για να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων. Η αύξηση του ορίου ηλικίας φαίνεται πως έχει κριθεί και έτσι περιορίζεται πλέον η «ατζέντα». Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον εστιάζεται:
Στο ύψος της περικοπής στις συντάξεις. Με βάση την αρχική πρόταση, η περικοπή θα ξεκινά από ποσά 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική). Ωστόσο, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια με μειώσεις (ακόμα και από τα 600 με 700 ευρώ), ενώ στο τραπέζι είναι η αύξηση του ποσοστού της παρακράτησης.
Στις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις. Οι δανειστές έχουν ζητήσει παρεμβάσεις στο ύψος των αποζημιώσεων και στο ωράριο εργασίας. Για παράδειγμα υπάρχουν προτάσεις: Περικοπής της αποζημίωσης είτε μέσα από τη μείωση στο μισό του χρόνου της προειδοποίησης είτε με το μη συνυπολογισμό των δώρων. Σήμερα ο χρόνος της προειδοποίησης φτάνει τους 6 μήνες και στη συνέχεια καταβάλλεται μειωμένη έως 50% αποζημίωση.
Αποσύνδεσης του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία και όχι σε εξάμηνη βάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο εργοδότης θα μπορεί να αυξάνει το ωράριο για ένα διάστημα και να το μειώνει για αντίστοιχο χρόνο (ελαστικό οκτάωρο) χωρίς να καταβάλλει υπερωρίες. Από την πλευρά του υπ. Εργασίας θα επισημανθεί πως είναι πρόωρο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού (με συμμετοχή της κυβέρνησης) και μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών. Στο μεταξύ, φαίνεται πως «κλειδώνει» η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Το μέτρο εκτιμάται πως θα αποδώσει ένα δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας -π.χ. για μειωμένη σύνταξη, για τα βαρέα- τα οποία επίσης θα αυξηθούν κατά μία διετία. Στόχος είναι η αύξηση στο όριο ηλικίας να γίνει σταδιακά και η «έξοδος» να γίνεται στο 66ο έτος το 2013 και στο 67ο έτος το 2014. Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χθες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ που εκτιμά πως αποτελεί «συνταγή χρεοκοπίας του ασφαλιστικού και των ασφαλισμένων η αξίωση για πρόσθετη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης». Χαρακτηριστικά τονίζεται πως σε περίπτωση που αποχωρήσουν άλλα 50.000 άτομα, μόνο το ΙΚΑ θα χάσει από εισφορές 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα κληθεί να καταβάλει 450 εκατ. σε συντάξεις (συνολική απώλεια 600 εκατομμύρια).