Του Βασίλη Σκουρή (από το real.gr)
Σε ανασχηματισμό, ίσως και εντός του Νοεμβρίου, οδηγούν τα μέτρα και οι τριβές των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, με τελευταίο και σημαντικότερο το χθεσινό επεισόδιο με την επίθεση Βενιζέλου στον πρωθυπουργό.
Τα μέτρα που δεν αποκλείεται να έρθουν προς ψήφιση ακόμα και την επόμενη εβδομάδα δοκιμάζουν έτι περαιτέρω τη συνοχή της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από το παρασκήνιο της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών, που αποκάλυψε χθες το Real.gr και κυρίως από την δημόσια επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Αντώνη Σαμαρά, όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε για ευνόητους λόγους να σηκώσει το γάντι. Ο πρωθυπουργός πέραν της μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας που έχει να αντιμετωπίσει, βρίσκεται ανάμεσα στην πίεση της τρόικας και την πίεση των κυβερνητικών του εταίρων, που εκμεταλλευόμενοι και τις προεκλογικές του ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, επιχειρούν να του φορτώσουν πολιτικά τα πολύ σκληρά μέτρα που θα ψηφιστούν.
Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, έχουν αποφασίσει την αναβάθμιση της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση με κορυφαία κομματικά στελέχη τους αυτή τη φορά, ακόμα και με τη συμμετοχή σε θέσεις αντιπροέδρων των ιδίων των αρχηγών τους Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, εφόσον βεβαίως ο Αντώνης Σαμαράς συμφωνήσει.
Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της ηγεσίας του πως η προοπτική του, ίσως και η ίδια η ύπαρξή του περνούν μέσα από την απομάκρυνση από τον κυβερνητισμό, οι εκτιμήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή καταλήγουν πως το μέλλον, ίσως και η ίδια η ύπαρξή του, περνούν από την ουσιαστικότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Κάποιοι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την έως τώρα στήριξη της κυβέρνησης «κερατιάτικα χωρίς κέρατα», αφού το ΠΑΣΟΚ από τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά όχι απλώς δεν εμφανίζει πολιτικά οφέλη, αντιθέτως συνεχίζει να εισπράττει το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.
Ως χρόνος πραγματοποίησης του επικείμενου ανασχηματισμού συζητείται στο παρασκήνιο το διάστημα μετά την ψήφιση των μέτρων, εφόσον αρχίζουν – όπως εκτιμάται – να απορροφώνται οι κραδασμοί από τις ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές απώλειες στα τρία κόμματα και κυρίως από τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένεται να είναι οξύτατες. Παράλληλα θα έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με επίκεντρο τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Με τον ανασχηματισμό θα επιχειρηθεί να λυθεί πρωτίστως το πρόβλημα με τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Η ίδια, η σύσκεψη των αρχηγών, άλλωστε, υποκαθιστά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έως τώρα έχει συνέλθει μετά την πανηγυρική του πρώτη μόνο μια φορά, χωρίς μάλιστα να συζητήσει πολιτικά θέματα, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται δια περιφοράς (!), θυμίζοντας την περίοδο που ήταν άρρωστος ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου!
Έως τώρα, οι όποιες διαφορές σε μείζονα ή μικρότερα θέματα μεταξύ των τριών κομμάτων, είτε αφορούν πολιτικές αποφάσεις, είτε πρόσωπα, παραπέμποντας προς λύση στο… Εφετείο και τον… Άρειο Πάγο. Άρειο Πάγο, αποκαλούν τα ίδια τα στελέχη των τριών κομμάτων, τη σύσκεψη των αρχηγών. Εφετείο, αποκαλούν περιπαικτικά, το κατώτερο τρικομματικό όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις.
Το οποίο… Εφετείο, όσον αφορά στα θέματα πολιτικής συγκροτούν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκ μέρους της ΝΔ, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (που αντικατέστησαν τον έχοντα διαφορετική φιλοσοφία Κώστα Σκανδαλίδη) και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. Όσον αφορά στις αποφάσεις για τον ορισμό προσώπων στο δημόσιο, το… Εφετείο αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Στέλιο Αγγελούδη και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, που διατηρεί κορυφαία θέση στην… ιεραρχία της ΔΗΜΑΡ, παρά τις αρχικές φήμες για πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Φώτη Κουβέλη με αφορμή την βουλευτική έδρα.