Αντιμέτωπος με νέο κύμα πιέσεων της τρόικας βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο συνεργατών υπουργών Οικονομικών) στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσακλόγλου ενημέρωσε αμέσως για τις αντιρρήσεις της τρόικας τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χτύπησε με τη σειρά του καμπανάκι ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση διάρκειας άνω των δύο ωρών που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά το ίδιο βράδυ.
Βασικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο, τη Δευτέρα που ξαναρχίζουν οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα, η τρόικα να απορρίψει ολόκληρες κατηγορίες διαρθρωτικών περικοπών (π.χ. Υγεία, Διοικητική Μεταρρύθμιση) και να χρειαστεί να αναζητηθούν την τελευταία στιγμή επιπλέον οριζόντιες περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακλόγλου πέρασε δύσκολες ώρες καθώς αντιμετώπισε την έντονη δυσπιστία κυρίως του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και ορισμένων εκπροσώπων κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις περικοπές που σχεδιάζονται στους τομείς της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Υγείας.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το περίπλοκο σχήμα της νέας εφεδρείας και της αξιολόγησης η πλευρά του ΔΝΤ επισήμανε την απόλυτη αναποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική πλευρά στην εφαρμογή ανάλογων εξαγγελιών στο παρελθόν και ζήτησε να γίνουν οι 15.000 απολύσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Πιο διαλλακτική στάση τήρησε ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Ματίας Μορς.
Στον τομέα της Υγείας η τρόικα πιέζει να προχωρήσει η συγχώνευση νοσοκομείων αλλά δεν πείθεται από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ως εκ τούτου τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών είναι πολύ πιθανό ότι θα κληθεί να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα για ορισμένες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί ως εξοικονόμηση στους πίνακες από την ελληνική πλευρά αλλά αμφισβητούνται από την τρόικα ως μεταρρυθμίσεις που δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμες ή θεωρούνται αβέβαιου αποτελέσματος γιατί εξαρτώνται από την εγνωσμένη αναποτελεσματικότητα της ελληνικής διοίκησης στον τομέα της εφαρμογής.
Από την άλλη πλευρά οι κ.κ. Τόμσεν και Μορς έτειναν ευήκοα ώτα στις εξαγγελίες της ελληνικής πλευράς για την εξοικονόμηση άνω των 350 εκατ. ευρώ στον τομέα της παιδείας τη διετία 2013-2014 από τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και την κατάργηση ΤΕΙ, ορισμένα από τα οποία θα συγχωνευτούν με ΑΕΙ. Αυτό όμως που επιθυμούν είναι τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να είναι μαζικά και να προσχωρήσουν χωρίς αναβολές.
ΠΗΓΗ: tovima.gr