του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (κυρίως της Real News) των τελευταίων ημερών προκύπτει σειρά σοβαρών ερωτημάτων και βάσιμων υπονοιών που όχι μόνο πρέπει να ερευνήσει η Δικαιοσύνη αλλά να αναλάβει, επιτέλους, και τον πραγματικό της ρόλο η Βουλή, παύοντας να κρύβεται πίσω από το νόμο περί…ανευθυνότητας υπουργών.
1. Με το βιβλίο του “Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ” (Εκδόσεις Λιβάνη) ο υπουργός του Ανδρέα, φίλος της σημιτικής ομάδας και εκπρόσωπος -επί Γιώργου Παπανδρέου- της Ελλάδας στο ΔΝΤ καταγγέλει ευθέως και με επαρκή στοιχεία το συνωμοτικό σχέδιο για την παράδοση της Ελλάδας στο μνημόνιο και την τρόϊκα. Ένα σκέλος της υπόθεσης -αυτό που αφορά την σκόπιμη (;) κωλυσιεργία για την αναδιάρθρωση του χρέους- η Δικαιοσύνη το ερεύνησε και το έστειλε στη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς, υποκύπτοντας στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ, αρνείται επιμόνως να συναινέσει στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ως είχε δεσμευτεί προεκλογικά…
2. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα το ΔΝΤ) αποδεικνύεται ότι απέκρυψε τη λίστα Λανγκάρντ (Φαλσιανί) με 1991 φοροφυγάδες, μεταξύ των οποίων, πιθανότατα, και ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής, πολιτικής και μιντιακής ελίτ του τόπου. Είναι απολύτως υπεύθυνος για τη συγκάλυψη και υπό την ευρεία έννοια του όρου “απιστία προς την υπηρεσία¨και “παράβαση καθήκοντος”. Σε γνώση ή όχι του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μένει να διερευνηθεί.
3. Στο μέγα- σκάνδαλο Karouzos Gate (που έφερε στο φως η Real News), πέρα από το εάν έχει ευθύνη έναντι του νόμου ο πρόεδρος της Βουλής, προκύπτουν μείζονα θέματα:
α. Ποιος και γιατί δεν εκτέλεσε την δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του Καρούζου,
β. Πως, κατά την περίοδο 2005-2008, ο Καρούζος ζήτησε και έλαβε δάνεια 350 εκατ. ευρώ; Με τι εγγυήσεις; Ποιές είναι οι τράπεζες; Εάν είναι κρατικές (Τ.Τ και ΑτΕ ή ακόμα και Εθνική) προκύπτει μείζον θέμα για τις διοικήσεις και, πιθανώς, εκείνους που τις προέτρεψαν να τον βοηθήσουν. Εάν είναι ιδιωτικές, πως, γιατί και με τίνος προτροπή;
4. Μεγαλοεφοπλιστής ερευνάται από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή. Άνθρωπος με υψηλές διασυνδέσεις και επενδύσεις στα μίντια, ο οποίος λοιδρούσε τον τσίπρα (και μαζί του την ελληνική κοινωνία), λέγοντας πως εάν φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα φύγει εκτός Ελλάδα, όπως έπραξε προ ημερών ο Γάλλος κροίσος Μπερνάρ Αρνό. Θα φτάσει η έρευνα μέχρι τέλους; Θα γίνει γνωστό εάν έλαβε και πως ομολογιακό δάνειο από κρατική τράπεζα; Ή θα σπεύσουν να τον διασώσουν πολιτικοί και μιντιακοί φίλοι;
Εν κατακλείδι, ο ζόφος στο πολιτικό σύστημα -και δη στα δύο πρώην μεγάλα κυβερνητικά κόμματα- αναδύεται και γίνεται, πλέον, εύκολα αντιληπτός. Όσο πορίσματα και να παρουσιάσει το ΣΔΟΕ ουδείς θα πιστέψει πως πίσω από τον καπνό δεν υπάρχει και φωτιά.
Η κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, “επιχείρηση καθαρά χέρια”. Θα βρεθούν δικαστικοί -οι οποίοι πλην των κινητοποιήσεων για την περικοπή των αμοιβών τους- θα κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση; Θα επιμείνουν μέχρι τέλους τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Θα αποφασίσει, επιτέλους, ο Σαμαράς να αναλάβει το ρόλο που του επιφύλαξε η μοίρα; Θα επιβάλλει, έστω, ενα “ηθικό ισοδύναμο” στη γενοκτονία της τρόϊκα;’Η πιστεύει πως βρίσκεται εκεί που βρίσκεται για να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου του ελληνικού λαού με νέα εξοντωτικά μέτρα που θα επιφέρουν μη αντιστρέψιμη ανθρωπιστική κρίση;