Τις έξι προτάσεις για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκης.
Όπως επισήμανε ο υπουργός «στόχος είναι η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η απλούστευση και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας θέμα για εμάς, όπως ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Αναλυτικότερα, οι προτάσεις, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη είναι οι εξής:
Πρώτον, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μίας Κεντρικής Αρχής, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Αφορά στρατηγικές επενδύσεις, δηλαδή μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων, όσες έχουν προϋπολογισμό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Δεύτερον, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή. Αυτό αφορά τις επενδύσεις όπου δεν σχετίζονται με κρίσιμους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως καταργούνται οι δικλείδες ασφαλείας και οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους. Αντίθετα, σε περίπτωση παράβασης, θα υπάρχει άμεση ανάκληση της άδειας, όπως και σήμερα.
Τρίτον, προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στις επενδύσεις. Σήμερα, κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, καταβάλλεται μονάχα το 50% της επιχορήγησης. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλεται στον ίδιο χρόνο, ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα.
Τέταρτον, ορίζουμε δύο εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων, μετά την αξιολόγηση που θα εξακολουθεί να γίνεται όπως και σήμερα. Η μία επιλογή των επενδυτών θα είναι ο έλεγχος να γίνεται από το νέο Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου. Η άλλη επιλογή είναι ο έλεγχος να γίνεται και από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς, όπως θα είναι οι συνεργαζόμενες Τράπεζες, που θα εποπτεύονται σχετικά από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και κερδίζουμε χρόνο. Είναι στο χέρι του επενδυτή να διαλέγει τη μέθοδο που προτιμά.
Πέμπτον, σχετικά με τα υδατοδρόμια, που είναι η αναγκαία υποδομή για τη δημιουργία γραμμών υδροπλάνων: Με το νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και αποσαφηνίζονται επιτέλους οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή τους. Επιπλέον, ορίζεται εντός του Υπουργείου Ανάπτυξης, μία και μόνη υπηρεσία ως αρμόδια για τον συντονισμό όλων των σχετικών με την αδειοδότηση αρχών και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάθε αίτησης.
Έκτον, εισάγεται ένα νέο εργαλείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της ίδρυσης εταιριών ειδικού σκοπού (SPVs), ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου. Σκοπός είναι ο συνολικός σχεδιασμός, η υπέρβαση διαφόρων εμποδίων και η ωρίμανση των σχετικών επενδύσεων.
Νωρίτερα ο υπουργός είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί.
Νωρίτερα αποχώρησε από τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν, ενώ παρέμειναν τα λοιπά μέλη του κλιμακίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αγοράς, απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων, ρευστότητας κλπ. και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Πηγή: Real.gr, ΑΜΠΕ