Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 4-6 εβδομάδων διατυπώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αλλά στην επομένη, μετά και τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ανάλογο σενάριο περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διατυπώνει και η Wall Street Journal.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται από την καθυστέρηση που σημειώνεται στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, που δημοσιεύματα του Τύπου αποδίδουν πλέον στην εσωτερική σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ των δανειστών ως προς το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που το Βερολίνο απορρίπτει.
Όπως σημειώνει το Reuters, παρά τη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα, ο στόχος εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους καθίσταται όλο και πιο δύσκολος, κάτι που σύμφωνα με την εκτίμηση του πρακτορείου φέρνει πιο κοντά το δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σύμφωνα με το Reuters, ο προϋπολογισμός του 2013 περιέχει ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως ότι το επόμενο έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις τόσο για την ύφεση όσο και για το χρέος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ότι ανέμεναν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ έξι μηνών.
Το Reuters θεωρεί πως το αισιόδοξο σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 φαντάζει σήμερα ακόμη πιο δυσπρόσιτο από ότι πριν από έξι μήνες, κάτι που καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Αθήνα να προχωρήσει σε ένα δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να επαναφέρει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της, με τον επίσημο τομέα να σηκώσει το βάρος της αναδιάρθρωσης.
Στη διαπραγματευτική ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο τονίζεται πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ασαφές, ενώ την ίδια στιγμή ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας.
Πάντως, η Wall Street Journal θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.
Η Wall Street Journal βλέπει και ένα «σημείο ελπίδας» στο σκέλος του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο από το 2002, δηλαδή, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα μόνο για να καταβάλει τόκους για το προ-υπάρχον χρέος της.
«Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι ένα ορόσημο το οποίο θα υποδεχτούν οι Βρυξέλλες, ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως αυτή είναι μια εξέλιξη που οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη λένε ότι δεν θα ανεχθούν, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ακαταμάχητη για την Αθήνα, αν η έξοδος του ευρώ εξακολουθήσει να είναι επίσημα στο τραπέζι.
ΠΗΓΗ: in.gr