Το «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις επί συριακού εδάφους -εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση- έδωσε η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατόπιν έκτακτης κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης. Το νομοσχέδιο που εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στη Συρία «δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να δράσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς.
Ο Μπουλέντ Αρίτς ανακοίνωσε, επίσης, πως η Συρία απολογήθηκε διά μέσω του ΟΗΕ για το επεισόδιο με τη ρίψη οβδίδας στο τουρκικό έδαφος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. «Η Συρία αποδέχεται ότι το έκανε και απολογείται. Δήλωσαν ότι τίποτε σαν αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και συνομίλησε με τη Συρία» είπε ο Αρίντς.
Η ένταση στην τουρκοσυριακή μεθόριο χτύπησε «κόκκινο», με την Τουρκία να πλήττει για πρώτη φορά στόχους εντός της Συρίας σε αντίποινα για τη συριακή οβίδα που σκότωσε πέντε πολίτες, δύο γυναίκες και τρία παιδιά, στην επαρχιακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 320 ψήφους έναντι 129 κατά και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για χρονικό διάστημα ενός έτους να στείλει, εφόσον κρίνει απαραίτητο, στρατιωτικές δυνάμεις εντός συριακού εδάφους ή να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά συριακών στόχων.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι επισήμανε κατόπιν της ψηφοφορίας ότι προτεραιότητα είναι η δράση σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς, υπογραμμίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η Άγκυρα ασκεί το δικαίωμά της να προβεί σε αντίποινα και δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε μία πρόταση για κήρυξη πολέμου στη Συρία.
Το τουρκικό πυροβολικό πλήττει από το βράδυ της Τετάρτης στόχους εντός Συρίας σε αντίποινα για τη συριακή οβίδα που έπληξε την κωμόπολη Ακτσάκαλε στη μεθόριο, προκαλώντας το θάνατο πέντε ατόμων (δύο γυναικών και τριών παιδιών) και τον βαρύ τραυματισμό τουλάχιστον άλλων εννέα.
Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωρά σε στρατιωτικό πλήγμα εντός Συρίας από την έναρξη της 18μηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόθεση κήρυξης πολέμου εναντίον της Συρίας.
Η Ατλαντική Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν έντονα τις συριακές ενέργειες, εκφράζοντας στήριξη στην Τουρκία και καλώντας ταυτόχρονα σε αυτοσυγκράτηση αμφότερες τις πλευρές. Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ισχυρή δήλωση υποστήριξης της Άγκυρας -χωρίς να κάνει αναφορά στη ρήτρα «συλλογικής άμυνας».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η αντίδραση της Τουρκίας δεν ήταν δυσανάλογη και είχε στόχο να αποτρέψει περαιτέρω παραβιάσεις τη κυριαρχίας της.
Από την πλευρά της Ρωσίας -συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ- ζητήθηκε από τη Δαμασκό να αναγνωρίσει επίσημα πως η διασυνοριακή επίθεση ήταν ένα «τραγικό ατύχημα» που δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος επέκριναν τη Δαμασκό για το χτύπημα.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας
To Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν τουρκικού αιτήματος για τη λήψη «της απαραίτητης δράσης» προς ανάσχεση της συριακής «επιθετικότητας» και διασφάλιση ότι θα γίνει σεβαστή η τουρκική εδαφική ακεραιότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε διά του εκπροσώπου του «θορυβημένος από τις κλιμακούμενες εντάσεις» ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία, και προειδοποίησε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος η συριακή κρίση που να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιφέρεια.
Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζουν γύρω από προσχέδιο απόφασης για το επεισόδιο. Στο κείμενο, που συντάχθηκε από τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, σημειώνεται ότι οι νέες εξελίξεις στη συριακή κρίση συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και καλούνται οι δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες, οι συνομιλίες περιπλέκονται επειδή η Ρωσία προέβαλε αντιρρήσεις για τη διατύπωση του κειμένου απόφασης. Οι πηγές ανέφεραν ότι η Μόσχα διαφωνεί να χαρακτηριστεί η Συρία «απειλή» για την περιοχή και επιμένει ότι θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες και στις δύο πλευρές, δηλαδή τόσο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όσο και στους Σύρους αντάρτες.
Οι διπλωμάτες σημείωσαν ότι δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας πότε θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και θα ανακοινωθεί το ψήφισμα.
ΠΗΓΗ: in.gr