Το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία άναψε η τουρκική βουλή σε αντίποινα για τον θάνατο των πέντε Τούρκων πολιτών από συριακό όλμο. Η απόφαση έχει αποτρεπτική ισχύ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Μπεσιρ Αταλάι, ο οποίος είπε πως η Άγκυρα ασκεί το δικαίωμά της για αντίποινα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση έχει αποτρεπτική ισχύ…
Η πρόταση που φέρει την υπογραφή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με την οποία εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση για αποστολή δύναμης στη Συρία κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ύστερα από τον θάνατο των πέντε Τούρκων από συριακό όλμο στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ωστόσο προτεραιότητα της Άγκυρας φαίνεται να είναι το να ενεργήσει σε συντονισμό με τους διεθνείς οργανισμούς. Όπως επεσήμανε ο Αταλάι η Τουρκία ασκεί το δικαίωμά της να προβεί σε αντίποινα, ωστόσο με την απόφαση της εθνοσυνέλευσης δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε μια «πρόταση (για την κήρυξη) πολέμου» στη Συρία, αλλά έχει αποτρεπτική ισχύ.
Η Συρία φαίνεται να ζήτησε συγγνώμη μέσω του ΟΗΕ στην Τουρκία για τη ρίψη όλμου στο τουρκικό έδαφος και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Στο κείμενο της κυβερνητικής πρότασης αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας». Υπογραμμίζεται ότι «από τις 20 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές ενέργειες και προς τα εδάφη της χώρας μας, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω επιθετικές ενέργειες εναντίον των εδαφών της χώρας μας βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».
Σημειώνεται ότι «η κατάσταση αυτή έχει περιέλθει σε σημείο που συνιστά απειλή προς την εθνική μας ασφάλεια» και τονίζεται ότι «έχει παρουσιαστεί η ανάγκη της λήψης των αναγκαίων μέτρων και της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εναντίον τυχόν απειλών και κινδύνων που μπορεί να στραφούν εναντίον της χώρας μας».
«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο Ερντογάν.
Το άρθρο 92 του τουρκικού συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Σε περιστάσεις εκτός από την κήρυξη πολέμου για τις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται νόμιμο από το διεθνές δίκαιο και τις περιπτώσεις που ορίζουν είτε οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Τουρκία είτε οι κανόνες διεθνούς αβροφροσύνης, η αρμοδιότητα για την αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε ξένες χώρες ή την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία ανήκει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί αιφνίδια επίθεση σε περίοδο διακοπών της εθνοσυνέλευσης και καταστεί αναπόφευκτη η λήψη άμεσης απόφασης για χρήση των ενόπλων δυνάμεων, την απόφαση περί αποστολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να λάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό έβαλε τρεις φορές εναντίον συριακών θέσεων, ενώ σημειώνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα το τουρκικό έδαφος επλήγη από συριακά πυρά 16 φορές. Τα πυρά αυτά εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ από θέσεις που βρίσκονται σε απόσταση 3-20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Αναφέρουν επίσης ότι κατά τα χτεσινά αντίποινα της Τουρκίας το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 50 βολές, 16 σημεία στη Συρία.