Με έμμεσο τρόπο – αρνούμενος δηλαδή τον κοινωνικό διάλογο – ο ΣΕΒ παραπέμπει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Εργασίας και τις επιταγές, δηλαδή, της τρόικας, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού διά νομοθετικής ρύθμισης. Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Χ. Κυριαζής απάντησε στην επιστολή του προέδρου της ΓΣΕΕ σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση «είναι αποτελεσματικότερος ο τριμερής διάλογος – κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι – που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων».
Μάλιστα ο κ. Κυριαζής στην επιστολή του σημειώνει ότι «ο τριμερής διάλογος προκρίθηκε από κοινού, και μάλιστα με την επιμονή του προέδρου της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει και η συμμετοχή της πολιτείας καθώς η όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κινδυνεύει να μην γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση και τους δανειστές μας».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του αντιπροέδρου του ΣΕΒ έχει ως εξης:
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Με κάποια έκπληξη έλαβα στο e-mail μου την επιστολή με την οποία μας προσκαλείτε σε διμερή διάλογο, δεδομένου ότι, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, στο τραπέζι του τριμερούς διαλόγου, ο εκπρόσωπός σας δήλωνε ότι αρνείται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση ειδικώς για τα μισθολογικά θέματα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι είχε εντολή να αποχωρήσει αν οι άλλες πλευρές επέμεναν να τα συζητήσουν.
Σας θυμίζω ότι από κοινού, και μάλιστα με δική σας επιμονή, προκρίναμε τον τριμερή διάλογο, με τη συμμετοχή δηλαδή και της Πολιτείας, καθώς δική σας δεδηλωμένη θέση είναι ότι η όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κινδυνεύει να μην γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση και τους δανειστές μας. Έτσι καταλήξαμε στον τριμερή διάλογο ώστε οι τυχόν αποφάσεις να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και για τον Υπουργό Εργασίας. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στην παρούσα συγκυρία λόγω των νέων ζητημάτων που τίθενται από την τρόικα, τα οποία προέχει να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου.
Ο ΣΕΒ εξακολουθεί να πιστεύει ότι στη φάση αυτή το τριμερές σχήμα είναι το πιο αποτελεσματικό για να θέσουμε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων, θεμάτων και προβλημάτων -με την προϋπόθεση η συμμετοχή όλων να είναι ειλικρινής και ουσιαστική.
Με εκτίμηση,
Χάρης Κυριαζής»
ΠΗΓΗ: tovima.gr