Μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων η τρόικα πέρασε όλα τα σκληρά μέτρα άμεσης απόδοσης που ζητούσε όπως:
– η απόλυση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από φορείς, οργανισμούς και θέσεις του δημοσίου που καταργούνται (μετά από ένα χρόνο διαθεσιμότητας),
-η κατάργηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλεπόταν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεκτείνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, και
-κυρίως τη μείωση των συντάξεων και κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων του ΟΓΑ με το επιχείρημα ότι «δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε εισφορές, ούτε φόρους».
Κατόπιν τούτων και προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση πολιτικά για να περάσει τα μέτρα από το σκόπελο της Βουλής η τρόικα αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επιβληθεί φόρος στους εφοπλιστές (με συντελεστή επί του τονάζ των πλοίων) και την πρόταση να θεσμοθετηθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, για «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» που προβλέπει τα εξής:
-αν επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας το πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως το επόμενο έτος θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση από τα κοινωνικά δυσβάστακτα μέτρα όπως η μείωση των χαμηλών συντάξεων (συμπεριλαμβανομένων και του ΟΓΑ), η αύξηση ορίου ηλικίας για την ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων και ο περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.
Επί της ουσίας κυβέρνηση και τρόικα συνδιαμορφώνουν και το «πολιτικό αφήγημα» ώστε τα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή.
Το πλέον κρίσιμο ζήτημα κατά τον κ. Στουρνάρα είναι «η έγκριση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου». Διαφορετικά η παράταση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει από πολλές αιτίες, τη διαρκή αβεβαιότητα, τις αναξιοποίητες λίστες κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και εν τέλει στην εφαρμογή των μέτρων αφού υποχωρούν τα έσοδα.
Το παρασκήνιο
Στο παρασκήνιο η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ που υπήρχε στο πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013 – 2014 μοιράστηκε. Το ένα δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και κυρίως τους συνταξιούχους το 2013 και το υπόλοιπο ποσό θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το 2014 με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που δεν είχαν κλείσει μέχρι το Σάββτο το απόγευμα.
Καθοριστική για το συμβιβασμό ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαικής Επιτροπής και ειδικά του Ματίας Μόρς ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι τα όρια της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται κι ένα πιθανό αδιέξοδο θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωπαική Ενωση.
(Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις περικοπές στις συντάξεις και τις απολύσεις στο δημόσιο στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΛ Β2-5)
Με ποια μέτρα φθάσαμε στον συμβιβασμό
-Κατάργηση δώρων στα ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ 1.715 εκατ. ευρώ
-Μείωση στο άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1000 ευρώ σε ποσοστό 3-10% 597 εκατ. ευρώ
-Μείωση 30 ευρώ συντάξεων του ΟΓΑ 310 εκατ. ευρώ
-Σύνταξη από τα 65 στα 67 για όλους 449 εκατ. ευρώ
-Αναστολή κινήτρου επίτευξης στόχων στο δημόσιο 137 εκατ. ευρώ
-Νέες περικοπές στα φάρμακα 330 εκατ. ευρώ
-Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ 50 εκατ. ευρώ
-Φόρος στους εφοπλιστές 100 εκατ. ευρώ