Την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα επιλέον χρόνος δύο ετών, μέχρι το 2016, για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της κατ΄εφαρμογήν των απαιτήσεων των διεθνών πιστωτών της, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από το Τόκιο όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας….
“Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της”, στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχουν “ισχυρά επιχειρήματα” για να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται σαφώς σε μία χρονική επιμήκυνση δύο ετών.
“Αντί για μία κατά μέτωπον και μαζική μείωση … μερικές φορές είναι προτιμότερο να δίνεται λίγο περισσότερος χρόνος”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
“Αυτό υποστηρίξαμε για την Πορτογαλία, αυτό υποστηρίξαμε για την Ισπανία και αυτό υποστηρίζουμε για την Ελλάδα”, είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Παράλληλα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσε σήμερα τις αναπτυγμένες οικονομίες να ενισχύσουν τη δράση τους και να ανταποκριθούν γρηγορότερα στην επίλυση των διεθνών οικονομικών προβλημάτων.
“Η μεγαλύτερη αλλαγή από τότε που συνήλθε το ΔΝΤ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον είναι ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν επηρεάζει μόνον τις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά επίσης της αναδυόμενες αγορές ιδιαίτερα στην Ασία”, δήλωσε.
“Η δράση θα διαλύσει την αβεβαιότητα που εμποδίζει την ανάπτυξη”, τόνισε.
“‘Οπου κι αν στρέψετε το βλέμμα σας, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή άλλα μέρη, υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας που εμποδίζει αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε δραστηριοποίηση για να απομακρύνουμε το πέπλο της αβεβαιότητας”, πρόσθεσε.
“Περιμένουμε δράση. Περιμένουμε θαρραλέα δράση από την πλευρά των μελών μας”, τόνισε η Λαγκάρντ.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής της ευρωζώνης, όπου “χρειάζεται η πιο επείγουσα δράση”, έχουν ήδη λάβει μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρέους, “αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και γρηγορότερα”, υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης έλαβαν υπόψη τους και την προειδοποίηση της διεθνούς οργάνωσης Oxfam ότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην ευρωζώνη “απειλούν σοβαρά τις αναπτυσσόμενες χώρες”.
“Η έρευνα της Οxfam έδειξε ότι μια διάλυση της ευρωζώνης θα κόστιζε στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες εμπορικές και ξένες επενδύσεις (σε ένα χρόνο περίπου), δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής Ελίζαμπεθ Στιούαρτ.
“Το ΔΝΤ πρέπει να συνεργαστεί με τις φτωχές χώρες, ώστε να συνεχιστεί η εύθραυστη ανάπτυξη και να αυξηθούν οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη”, τόνισε η Στούαρτ.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, “το θέμα των παγκοσμίων ανισορροπιών είναι μεταξύ των τεσσάρων σημαντικών θεμάτων για τα οποία χρειάζεται επειγόντως δράση”.
Τα άλλα τρία θέματα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση του χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες και η υποστήριξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που αποτελεί προϋπόθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ