Η πρωτοφανής θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στην κοινή γνώμη η υπόθεση με την αναφορά στην εκκένωση μικρών νησιών του Αιγαίου ως «τρόπο εξοικονόμησης πόρων», προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαϊκών αρχών…
Είναι προφανές ότι οι ιθύνοντες αντελήφθησαν τον αντίκτυπο μιας τέτοιας πρότασης, από την πρώτη στιγμή που το protothema.gr έφερε πρώτο στη δημοσιότητα (διαβάστε εδώ) την σχετική αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, η οποία διατυπώθηκε ενώπιον 70 εφοπλιστών και παραγόντων της ναυτιλίας στη διάρκεια ομιλίας του στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά.
«Δεν πρέπει να μιλάμε για αριθμούς. Οι συζητητές μας πρέπει να ξέρουν για τι συζητάμε. Δεν μπορούμε να κοιτάμε αριθμούς, υπάρχουν και άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προχωρήσει στη συνέχεια στην αποκάλυψη-«βόμβα», αναφέροντας πως τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να εκπονήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχέδιο για την εκκένωση νησιών που έχουν ως 150 κατοίκους γιατί σύμφωνα με μελέτη που έχουν κάνει τα νησιά αυτά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» δήλωσε πάραυτα ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε και από τον εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο που αντέδρασε, ρωτώντας τον να διευκρινίσει εάν αυτή την πρόταση την έβαλε στο τραπέζι Έλληνας ή ξένος τεχνοκράτης, να σταματήσει η αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Πλην όμως η βαρύτητα της αποκάλυψης αυτής και ο σάλος που προκλήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα ώθησαν Αθήνα και Βρυξέλλες, με συντονισμένες ενέργειες, να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την οργή της κοινής γνώμης και να μην αφήσουν να εξελιχθεί σε πολιτική κρίση το θέμα.
Μετά την αποκάλυψη του protothema.gr το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να μάθει από τον κ. Μουσουρούλη τι ακριβώς είπε ο υπουργός Ναυτιλίας στους εφοπλιστές στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Επειδή όμως ο κ. Μουσουρούλης δεν μπορούσε να διαψεύσει κάτι που άκουσαν 70 άνθρωποι, απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως: «Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών. Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί»…
Σαφώς και σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν αναφέρεται ότι η τρόικα δεν έθεσε το θέμα της αναγκαστικής εκδίωξης όσων κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 150 κατοίκων. Δεν το είπαν σε μένα, είναι η ουσία όσων απάντησε ο κ. Μουσουρούλης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν διέψευσε ότι έκανε την σχετική αναφορά μιλώντας στους εφοπλιστές. Ούτε και ισχυρίζεται ότι η τρόικα δεν έκανε την «πρόταση» να εκκενωθούν τα μικρά νησιά σε κάποια άλλη συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας.
Κατά τα λοιπά, ορισμένα μέσα θεωρούν ότι ο κ. Μουσουρούλης διαψεύδει την είδηση που ο ίδιος αποκάλυψε στους εφοπλιστές…
Να σημειωθεί πάντως πως τις πρώτες στιγμές μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το protothema.gr η πρώτη … διάψευση ήρθε όχι από τον κ. Μουσουρούλη και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών.
«Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε και αργά το βράδυ, σε συζήτηση που είχε με τους οικονομικούς συντάκτες που κάλυπταν τη συνάντησή του με την Τρόικα, πως αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από μέλος της Τρόικας θα ήταν προφανώς αστείο …
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ζήτησε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαψεύσει ότι η τρόικα ζήτησε από όσους κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 150 κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Οι αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητά να εγκαταλειφθούν αραιοκατοικημένα νησιά για να γίνει οικονομία, είναι (φυσικά) εντελώς αναληθείς», έγραψε στο twitter του ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.