Σας έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη, κύριε Σαμαρά», ακούστηκε να λέει ο κ. Χοακίν Φούχτελ βγάζοντας έναν φάκελο από την τσάντα του. Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη για το γεγονός της παρέμβασης του υπουργού της και έδειξε να συναινεί ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, άνοιξε τον φάκελο και τον παρέδωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό…
«Η ιδέα της αδελφοποίησης της επαρχίας απ’ όπου κατάγομαι με τον τόπο καταγωγής σας έχει προχωρήσει», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
Η αδελφοποίηση του Δήμου της Καλαμάτας με τη γερμανική επαρχία Schwabisch Hall ήταν κάτι που είχε απασχολήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τον πρωθυπουργό. Στις 5 Σεπτεμβρίου την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είχε περάσει μόνος του ο κ. Φούχτελ. Ο κ. Σαμαράς άκουσε τότε τα επιχειρηματικά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης που αφορούν στην Περιφέρεια. Η προετοιμασία του Γερμανού ήταν εντυπωσιακή, όμως το ίδιο καλά μελετημένες αποδείχτηκαν και οι επαφές του.
Σε εκείνη την πρώτη συνάντηση για πρώτη φορά έθεσε το θέμα της αδελφοποίησης των δύο περιοχών, ως μια κίνηση που θα αποτελέσει το πρότυπο συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς. Την επόμενη κιόλας ημέρα ο κ. Φούχτελ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ως γερμανόφωνος διατηρεί άριστες σχέσεις με Γερμανούς υπουργούς και αξιωματούχους. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οταν μίλησε με τον Μεσσήνιο εκπρόσωπο του Δήμου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, δεν παρέλειψε την παρατήρηση: «Εσείς δεν είστε από την εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού; Χθες συζητούσαμε το θέμα της αδελφοποίησης δύο περιοχών».
Πράγματι, μερικές ώρες μετά το σχετικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Και δεν ήταν μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Από τις 5 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου ήταν συνεχές.
Το ενδιαφέρον των Γερμανών είναι επιχειρηματικό και όπως λένε οι άνθρωποι που χειρίζονται την κατάσταση, η αδελφοποίηση δεν θα είναι τυπική αλλά ουσιαστική. Από τη γερμανική πλευρά προωθούν μια συνεργασία που θα αποτελέσει πλατφόρμα για όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κ. Φούχτελ βρίσκεται πρώτα απ’ όλα η διαχείριση απορριμμάτων. Για την τεχνογνωσία που ενδιαφέρεται να «πουλήσει» έχει ήδη συζητήσει και με άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Λάρισα και η Πάτρα. Σχετικές συζητήσεις πρόκειται να κάνει και με τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας, αφού ο κ. Φούχτελ πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.
Ενα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι για τους Γερμανούς, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την ελληνική Περιφέρεια, είναι ο ενεργειακός τομέας. Η συμπαραγωγή ενέργειας και ιδιαίτερα το βιοαέριο ρεύμα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων τους. Επίσης θεωρούν πως οι δήμοι στην Ελλάδα υστερούν σε θέματα πολιτικής προστασίας, γι’ αυτό είναι πρόθυμοι να «βοηθήσουν» προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος τα υπόλοιπα θέματα για τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον είναι η διοίκηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κτηματογράφηση και η κοινωνική πρόνοια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μια συντονισμένη κίνηση από πλευράς ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης ούτως ώστε να αδελφοποιηθούν ελληνικοί και γερμανικοί δήμοι προς την κατεύθυνση της συνεργασίας. Ο ίδιος πιστεύει πως «οι αδελφοποιήσεις των δήμων δεν θα πρέπει να γίνονται συμβατικά, αλλά να επιδιώκονται μεταξύ πόλεων που επικρατούν ανάλογες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες».
Η συνεργασία των δύο πλευρών θα γίνει στη μοντέλο της «αλληλεγγύης» που είχε εφαρμοστεί μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας. Αλλωστε ο κ. Φούχτελ πιστεύει πως «μπορεί να υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα με τη μεταφορά τεχνολογίας τρίτης γενιάς σε δράσεις όπως η διαχείριση των απορριμμάτων». Εχει πει, δε, πως «το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία στις πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας».
Ο κ. Φούχτελ έχει σχετικά αθόρυβα κάνει τον γύρο της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με περιφερειάρχες και δημάρχους από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη. Οι προτάσεις του είναι πάρα πολλές και συνεχώς «γεννάει» θέματα συνεργασίας. Είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει στην οικονομικά δύσκολη εποχή την έννοια της ελληνογερμανικής προσέγγισης.
Στην Κέρκυρα παρουσίασε ακόμα και μια ιδέα για τηλεοπτική εκπομπή με συνταγές μαγειρικής που θα παρουσιάζει ένας Ελληνας και ένας Γερμανός σεφ. Θέλει να κερδίσει τους Ελληνες, κάτι που ο ίδιος δείχνει να αντιμετωπίζει ως το προσωπικό του στοίχημα, ενώ δεν εμφανίζεται πουθενά υπερφίαλος, λέγοντας συχνά στους συνδαιτυμόνες του πως «ακόμα και το λίγο είναι πολύ».