Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα όσον αφορά τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη για τη χώρα μας, ενώ τόνισε την επιθυμία του Βερολίνου για ηρεμία στο εσωτερικό της Ελλάδας…
Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, και υπογράμμισε την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και των άλλων ηγετών στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.
«Προσπαθήσαμε να δούμε μια συνολική απάντηση σε προβλήματα, μια συνεκτική πολιτική που να μας καλύπτει όλους» σχολίασε εξάλλου η γερμανίδα καγκελάριος όσον αφορά τα αποτελέσματα τη Συνόδου Κορυφής.
Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια ΕΕ που να κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και να καλύπτει όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις. «Στα επόμενα Eurogroup θα πρέπει να δυναμώσουμε τις πολιτικές μας και να έχουμε συνεκτική στρατηγική» τόνισε.
Στις επιφυλάξεις του Βερολίνου όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την οργάνωση και την υλοποίηση των αποφάσεων για την τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι μετά από επιθυμία της Γερμανίας θα υπάρχει η εποπτεία της ΕΚΤ, και σε συνέχεια θα υπάρχει μια άμεση σε εθνικό επίπεδο εποπτεία.
«Υπήρξε συζήτηση με τους Γερμανούς που είναι προσεκτικοί όσον αφορά την εποπτεία των περιφερειακών τραπεζών. Πρέπει να υπάρχει ρόλος για την εθνική τραπεζική αρχή της κάθε χώρας. Θα υπάρξει συζήτηση» σημείωσε.
Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
«Πρέπει να δουλέψουμε σε δείκτες όπως ανάπτυξης και απασχόληση να δημιουργήσουμε δουλείες με υλοποίηση όσων αποφασίσαμε, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε επίπεδο καταναλωτών και επιχειρήσεων για να διασφαλιστεί και η εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ευρωζώνης» τόνισε.
Χαρακτήρισε ως ανησυχητική τη στασιμότητα σε ανάπτυξη και απασχόληση στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι το 2013 θα υπάρξει «μόλις και μετά βίας ανάπτυξη».
Στα θετικά ανέφερε τη μείωση των σπρεντ για τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές και τη σύγκλιση στη μείωση του ελλείμματος του δημοσίου τομέα και στην ανταγωνιστικότητα. «Όλοι οι μεγάλοι δείκτες συγκλίνουν σε μακροοικονομική ισορροπία» σχολίασε.
Αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάνοντας λόγο για δημιουργία ενιαίου τραπεζικού μηχανισμού βήμα προς βήμα.
Σε καλό κλίμα διεξήχθη νωρίτερα η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Ανστα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
Η κα. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 50 λεπτά.
Στο μεταξύ, ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr