του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Το Ίδρυμα Bertelsmann αποτελεί την αιχμή του δόρατος της γερμανικής πολιτικοεπιχειρηματικής ελίτ. Ανήκει σε έναν πολυεθνικό κολοσσό (μεταξύ άλλων με μεγάλη πρόσβαση στα media) που επηρρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική του Βερολίνου, ανεξαρτήτως εάν κυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες ή Σοσιαλδημοκράτες…
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η θεαματική στροφή των Μέρκελ και Σόϊμπλε που συναγωνίζονται, πλέον, σε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα και διακηρρύτουν την πίστη τους για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη οφείλεται στην άποψη του ιδρύματος και της γερμανικής ελίτ πως μία Grexit θα προκαλούσε τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων και θα υπονόμευε την ισχυρή, σήμερα, οικονομική θέση της Γερμανίας…
Η, κατ’ εντολήν του Ιδρύματος Bertelsmann, έρευνα του Ελβετικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών PROGNOS, έρχεται προς επίρρωση των παραπάνω.
Τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε μόνον στη Γερμανία 64 δις σε χαμένα δάνεια και απώλεια 73 δις από οικονομική ανάπτυξη, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση 3% του ΑΕΠ της.
Αυτό επίσημα. Διότι ανεπίσημα άπαντες γνωρίζουν πως μία τέτοια εξέλιξη θα είχε πολλαπλαστικά αρνητική ισχύ και θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στις γερμανικές εξαγωγές και στην ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Όμως η συνέχεια είναι πιο αποκαλυπτική και συνάμα δραματική για την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Αν αποχωρούσε και η Ισπανία, τότε η κυρία Μέρκελ θα έπρεπε να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες γιατί η χώρα τους, σε επτά χρόνια (2013-2020), θα χάσει 1.116 δις ευρώ (850 δις μείωση του ΑΕΠ και 266 δις από πιστώσεις). Οι ΗΠΑ θα έχαναν 1,2 τρις από το ΑΕΠ τους, και συνολικά οι 42 χώρες που εξετάστηκαν στη μελέτη -και αντιστοιχούν στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας- θα είχαν απώλειες 7,9 τρις ευρώ!
Και εκεί που η Γερμανία καταβυθίζεται και ο πλανήτης εξαερώνεται είναι αν από την ευρωζώνη αποχωρούσε και μια τέταρτη χώρα του Νότου, η Ιταλία. Η Γερμανία θα έχανε 2.155 δις (1.7 τρις μείωση του ΑΕΠ και 455 δις απώλεια σε πιστώσεις) και θα είχε επιπλέον 1.000.000 ανέργους σε δύο μόλις χρόνια!
Το συνολικό κόστος, για την παγκόσμια οικονομία, από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας θα ήταν 17,2 τρις ευρώ!!! Οι απώλειες για τη Γερμανία θα ήταν μεγάλες, αλλά για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, Κίνα ακόμα μεγαλύτερες.
Γνωρίζοντας πλέον, με χαρτί και μολύβι, το κόστος αποχώρησης των χωρών του Νότου της Ευρώπης από το ευρώ, μπορούμε να εξηγήσουμε αφενός τη συμπαράσταση του Φρανσουά Ολάντ στους Μόντι, Ραχόϊ, Κοέλιου και Σαμαρά και αφετέρου τη στροφή της Μέρκελ. «Είναι πολλά τα λεφτά Αγγέλα» θα είπαν στη Γερμανίδα καγκελάριο, με μια φωνή, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Χου Ζιντάο και ο Φρανσουά Ολάντ.
Η έρευνα του PROGNOS αποδεικνύει ότι τυχόν μεμονωμένος εκβιασμός της Ελλάδας δεν θα ήταν αποτελεσματικός. Μπορεί το κόστος των υπολοίπων να ήταν μεγαλύτερο από τα δάνεια που μας παρέχουν, όμως θα ήταν καταστροφικές οι επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Σε επτά χρόνια (2013-2020) θα χάναμε 164 δις από το ΑΕΠ, το οποίο στο κατά κεφαλήν εισόδημα σημαίνει 14.300 ευρώ!!!
Ένα κοινό μέτωπο όμως των χωρών του Νότου μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό. Αν φύγουν τα …γουρούνια (PIGS) της Ευρώπης τότε θα χαθεί το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως επισημαίνει η έρευνα για το Bertelsmann.
Εν κατακλείδι, τα…γουρούνια τραγουδούν ακόμα. Και έχουν τη δυνατότητα να επηρρεάσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Όχι όσο πριν δύο, ή πριν ένα χρόνο, αλλά σημαντικά. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά η Αθήνα.
Ίσως οι τελευταίες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την πρόσκληση Ολάντ και Μόντι στην Αθήνα, δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ….πως παίζεται το παιχνίδι.