Πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αρχής για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του 2013 , όπως δήλωσε ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για θέματα χρηματοπιστωτικής εποπτείας…
Ο Επίτροπος δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα ολοκληρώσουν έως το τέλος του 2012 τη συμφωνία για την ενιαία τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη, η εφαρμογή της οποία θα ακολουθήσει το 2013 και το 2014. Στη συνέχεια, η ΕΕ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός οργανισμού που θα ασχολείται με τις προβληματικές τράπεζες.
«Το δεύτερο στάδιο θα είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης που θα γίνει το 2013», δήλωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτός θα έχει νομικά ευρύτατες αρμοδιότητες και θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές. «Αν έχουμε ενιαία εποπτεία, θα χρειασθούμε στο τέλος μία ευρωπαϊκή αρχή αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες νομικά αρμοδιότητες, επειδή η εκκαθάριση είναι διαφορετικό θέμα από την εποπτεία», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.
Η ΕΚΤ πρόκειται να έχει την τελική ευθύνη για την εποπτεία των περισσότερων από 6.000 τραπεζών στην Ευρωζώνη, αν και οι εθνικές εποπτικές αρχές είναι πιθανόν να διατηρήσουν τις περισσότερες αρμοδιότητες για την καθημερινή εποπτεία. Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι αν η ΕΚΤ αποκτήσει υπερβολικές αρμοδιότητες για τις εποπτευόμενες τράπεζες, αυτό μπορεί να μην είναι σε θέση να το διαχειρισθεί και να υπάρξει αποτύχει αργότερα που θα πλήξει την εικόνα της. Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν να αποσπασθεί η Αρχή για την αναδιάρθρωση των τραπεζών από την Αρχή εποπτείας των τραπεζών.
Πηγή ΑΜΠΕ