Επιτακτική ανάγκη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας αποτελεί ο κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός και η δημιουργία του κτηματολογίου, όπως τόνισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, σε ημερίδα της Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας (ΕΕΔιΠοΧ)…
Ο κ. Λιβιεράτος μίλησε για τη σπουδαιότητα της χαρτογράφησης και του κτηματολογίου, «η απουσία του οποίου αποτελεί το τερατώδες έλλειμμα του νεοελληνικού κράτους, που δεσμεύει, ακυρώνει, αλλοιώνει, καθυστερεί, παραμορφώνει και τελικά ναρκοθετεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει την αναφορά της στη γη και το περιβάλλον της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όσο δεν γίνεται αντιληπτή στη χώρα η ανάγκη οργάνωσης, διάχυσης και εμπέδωσης στις λειτουργίες του κράτους και της διοίκησης, των γεωχωρικών υποδομών, της χαρτογράφησης και του κτηματολογίου, τόσο τα εμπόδια θα παραμένουν», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «μας έχει κοστίσει πολύ για το περιβάλλον αλλά και για την ανάπτυξη η έλλειψη ενός χωροταξικού σχεδιασμού και η τεράστια αβεβαιότητα της χρήσης γης» , προτείνοντας παράλληλα την υιοθέτηση ήδη εφαρμοσμένων ευρωπαϊκών πρακτικών τόσο σε θέματα χωροταξίας, όσο και σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης λόγο για τη θεσμοθέτηση μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, με εκπροσώπους όλων των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος και να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των επενδύσεων πιο γρήγορα από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτονται το σύνταγμα και οι νόμοι.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε την ανάγκη για άρση των αδικιών και μίλησε για τις βασικές δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στη λογική ότι χωροταξία και επενδυτικότητα είναι συμπληρωματικές έννοιες. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων, όπως είναι η τράπεζα γης και νερού, τα οποία δρομολογεί από το ΥΠΕΚΑ.
Ο πρόεδρος της ΕΕΔιΠοΧ και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένος από το σύνταγμα ο χωροταξικός σχεδιασμός, και επεσήμανε την ανάγκη τεκμηρίωσης για τη χάραξη χωροταξικής στρατηγικής, καθώς σχετίζεται, όπως είπε, με θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου, ένας εκ των βασικών εισηγητών της ημερίδας, μίλησε για μία ριζική μεταρρύθμιση του χωροταξικού σχεδιασμού κάνοντας λόγο για την ανάγκη μείωσης των επιπέδων του αριθμού των επάλληλων σχεδίων, επιτάχυνσης και βελτίωσης του περιεχομένου κάθε κατηγορίας σχεδίων, όπως επίσης και για οριζόντιες νομοθετικές ρυθμίσεις για κρίσιμα θέματα, προτείνοντας ένα πιο λειτουργικό και επικαιροποιημένο σύστημα γεωχωρικών πληροφοριών.
Με τη σειρά της η κα Γεωργία Γιαννακούρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε ως βασικά εμπόδια στην ύπαρξη κεντρικού χωροταξικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, την σχετική πολυνομία, η οποία αποτελείται από 1000 και πλέον σελίδες, την πολυπλοκότητα νομικού πλαισίου, όπως επίσης και τις μακρές και αναποτελεσματικές διαδικασίες των πολεοδομικών μελετών.
Πρότεινε δε, παρεμβάσεις στον κύριο κορμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, και την αλλαγή στη σύλληψη και τη στόχευση του σχεδιασμού με βασικούς άξονες την απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ευελιξία.