H κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική εντάχθηκε, σήμερα, στον νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη…
Η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αίτηση που υπέβαλε στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για την ένταξη τεσσάρων έργων σε Δυτική Αττική (Φυλή, Άνω Λιόσια), Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική.
Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως και οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωση τους σε ορίζοντα 14 μηνών, δηλαδή ως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής, οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν, θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Στη φάση της λειτουργίας, θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.200, κατά την κατασκευή. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.
Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας.
Υπενθυμίζεται ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας σε Δυτική Μακεδονία (έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων, αναμένεται η υποβολή προσφορών ως το τέλος του 2012), Πελοπόννησο (ολοκληρώθηκε η προεπιλογή και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου, μετά την απόρριψη των προσφύγων που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ), Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία (ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί) και, τέλος, Αχαΐα (αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού).
Πηγή ΑΜΠΕ