Παρατείνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το πακέτο των μέτρων λόγω της διαφωνίας γύρω από το εργασιακό ενώ έχει πια αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στην Βουλή.
Η εμπλοκή άλλαξε τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή στις 5 Νοεμβρίου -και όχι στις 2- όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για να έχει ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα…
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα συνεχίσει τον σχεδιασμό του για την εκταμίευση της δόσης από το Γιουρογκρούπ στις 12 Νοεμβρίου. Η κρίσιμη στιγμή λοιπόν θα είναι κατά την ψηφοφορία.
Εν τω μεταξύ το αδιέξοδο δημιουργεί επιπλοκές στις σχέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και προκαλεί ζυμώσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων. Παρά τις μεταξύ τους επικοινωνίες ο κ. Φώτης Κουβέλης επιμένει στην άρνησή του.
Την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο και βουλευτές του κόμματος. Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η μία θέλει να γίνουν υποχωρήσεις και από την Τρόικα προκειμένου να μπορέσει και η ΔΗΜΑΡ να αλλάξει την στάση της. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν πρέπει να κάνει καμία υποχώρηση ώστε να αποσυρθεί συνολικά το εργασιακό διαφορετικά να καταψηφίσει.
Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος διέρρευσε ότι το κόμμα θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Στην στάση αυτή δεν συμφωνούν όλοι οι βουλευτές του. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποκλείονται και από τη ΝΔ.
Διαμορφώνονται προς το παρόν δύο βασικά ενδεχόμενα: έστω και την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση των ευρωπαίων εταίρων η Τρόικα να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο εργασιακό. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει αλλά με διαρροές. Θα έχει σωθεί όμως η ενότητα της κυβέρνησης. Το δεύτερο είναι η Τρόικα να επιμείνει στην μέχρι τώρα άκαμπτη στάση της. Τότε η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει και μαζί βουλευτές των δύο άλλων κομμάτων. Το πακέτο θα περάσει αλλά με μειωμένη πολιτική νομιμοποίηση ενώ το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή θα έχει παγιωθεί.
Πάντως και η στάση της Τρόικας δεν είναι δεδομένη. Δεν αποκλείεται να απαιτήσει την ψήφιση και των τριών κομμάτων ή και να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση και να δεχθεί να αποσυρθεί συνολικά το εργασιακό από το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να έλθει προς συζήτηση αργότερα. Η Τρόικα δεν αρκείται στην ψήφιση θέλει εγγυήσεις για την μελλοντική εφαρμογή των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αποφάσισε χθες την δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των δημοσιονομικών δαπανών και αυτόματης διόρθωσης σε περίπτωση υπερβάσεων από τα υπουργεία. Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μέσω της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μία παρόμοια λύση παράλληλα με την δόση των 31,5 δις θα επηρεάσει και την στάση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και των βουλευτών της.
Πηγή: protothema.gr