‘Εφθασε η D- Day για την κυβέρνηση Σαμαρά και τους εταίρους του κ.κ Βενιζέλου και -κυρίως- Κουβέλη καθώς από σήμερα Τρίτη και για τα επόμενα εικοσιτετράωρα έως τα μεσάνυκτα της προσεχούς Κυριακής, οπότε και είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού θα κριθεί η συνοχή και η αποτελεσμαιτκότητά της…
Η πιο δύσκολη μάχη είναι μπροστά και το πεδίο της αναμέτρησης είναι η Βουλή, όπου κατατέθηκε τη Δευτέρα το επίμαχο πολυνομοσχέδιο ή μνημόνιο ΙΙΙ, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και αύριο στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τα πυρά της αντιπολίτευσης και τους εργαζόμενους, οι οποίοι από την Τρίτη βρίσκονται σε 48ωρη απεργία και θα περικυκλώσουν το Κοινοβούλιο, σήμερα και αύριο, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σκληρό πακέτο λιτότητας.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο, πέρασε από…σαράντα κύματα και οι σφυγμοί ανέβηκαν κατακόρυφα.
Και αυτό διότι, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή δημιουργήθηκε εμπλοκή με την άρνηση κυρίως του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πανικοβλήθηκαν το πρωί της Δευτέρας, όταν πληροφορήθηκαν την εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί κυρίως με τον κ. Ρουπακιώτη, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες ότι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης ήταν προβληματισμένος, αλλά ο ίδιος το διέψευσε μέσω twitter και υπέγραψε.
Χρειάστηκε να καταβληθούν αρκετές προσπάθειες και να παρέμβει και ο Πρωθυπουργός για να αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο, στο δρόμο προς την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.
Υπήρξαν αρκετές τηλεφωνικές επαφές του κ. Σαμαρά και του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, για να πέσει και το τελευταίο ενδοκυβερνητικό μέτωπο, ενώ ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος μέχρι και σε αλλαγή υπουργού να προχωρούσε.
Ύστερα, από συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Ρουπακιώτη – που είχε και στο παρελθόν εκφραστεί αρνητικά για μέτρα που συνοδεύουν το νέο πακέτο- στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, όπου εκλήθη εσπευσμένα το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από έντονο διάλογο, όπως λέγεται, άλλαξε άποψη και τελικά υπέγραψε, κάνοντας τους πάντες στην τρικομματική κυβέρνηση να ηρεμήσουν και να πέσουν οι σφυγμοί. Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης απαντούσε μέσω twitter, διαψεύδοντας ότι είχε εντάσεις με τη φράση: «Φήμες που αναφέρουν ότι δεν υπέγραψα το σχέδιο νόμου είναι αναληθείς».
Ο Πρωθυπουργός, εισερχόμενος στην τελική ευθεία της…κολασμένης εβδομάδας είχε το απόγευμα της Δευτέρας και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο, με τον οποίο συζήτησαν και την κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ και κυρίως τις διαρροές που προβλέπεται να έχει το κόμμα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συζήτησε με τον κ. Σαμαρά και τη στάση του κ. Κουβέλη και διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό, πως δεν θα θέσει βέτο για την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Πάντως οι επαφές των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου με τον κ. Κουβέλη δεν στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν μετέβαλλε τη στάση του επί των εργασιακών.
Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά, άρα και το «παρών» στο πολυνομοσχέδιο που τα περιλαμβάνει επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, που επικρότησε την εισήγηση του κ. Κουβέλη.
Και εάν το όχι της ΔΗΜΑΡ στο πολυνομοσχέδιο προκαλεί ακόμα και τώρα ενόχληση σε πολλά στελέχη των δυο άλλων εταίρων, ΝΔ και ΠαΣοΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου ησύχασαν όταν άκουσαν την απόφαση της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του κόμματος του κ. Κουβέλη για το «ναι» στον κρατικό Προϋπολογισμό που ουσιαστικά σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σε συνομιλητές του αισιόδοξος ότι τα μέτρα θα περάσουν χωρίς απώλειες που θα του δημιουργήσουν πρόβλημα, ενώ θεωρεί ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα προσέλθει συμπαγής.
Βέβαια στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν γίνεται λόγος για ευρεία πλειοψηφία, αλλά θεωρούν ότι το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί με «καθαρή εντολή», όπως λένε, τουλάχιστον 154 ή 155 βουλευτών.
Ο φόβος του Μεγάρου Μαξίμου είναι για την επόμενη μέρα των δυο κρίσιμων ψηφοφοριών, καθώς τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα δημιουργείται περίεργο κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, με δημοσιεύματα, όπως π.χ. του Reuters.
Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε. που δηλώνει πως «η Σύνοδος του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα αποτελέσει το καταληκτικό στάδιο. Δεν βρισκόμαστε υπό τόση πίεση όση ενδεχομένως πιστεύεται», ενώ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της, χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη, ίσως δε ακόμη και τις αρχές Δεκέμβρη.
Πηγή: tovima.gr