Συνταγματικό κρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής το νομοσχέδιο για το τα επώδυνα μέτρα. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη υπέρ της συνταγματικότητα ψήφισαν 170 βουλευτές και κατά 47. Προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της δι’ εγέρσεως ψηφοφορίας. Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα διαμαρτυρόμενοι…
Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ στην συνέχεια αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (δι’ εγέρσεως) μέσα σε κλίμα έντασης και έντονων αντιδράσεων για τους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος και ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι «το προεδρείο δεν εκβιάζεται από όσους φωνάζουν». Υπέρ της ένστασης για αντισυνταγματικότητα τάχθηκαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η «Χρυσή Αυγή».
Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε πει ότι το πολυνομοσχέδιο «παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών». «Αποτελεί νέα επιδρομή και επέλαση στους πιο αδύναμους την ίδια ώρα που επιφυλάσσετε υπόθαλψη, συνέργεια, ανοχή και ασυλία σε εκείνους που είναι προνομιακοί συνομιλητές και αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε καταγγέλλοντας ότι «καμία ενέργεια δεν έγινε για την λίστα Λαγκάρντ και την φορολόγηση ελλήνων στο εξωτερικό». «Και τολμάτε να φέρετε στη Βουλή υπό τύπον εκβιασμού αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «περιφρονεί το Ελεγκτικό Συνέδριο που σας λέει ότι είναι παράνομες οι διατάξεις για τα συνταξιοδοτικά». Μάλιστα απηύθυνε έντονη κριτική στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο κ. Μανιτάκης με όσα έχει γράψει και όσα έχει πει θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο». Επίσης, υπογράμμισε ότι μεταξύ όλων των άλλων, παραβιάζεται και το άρθρο 120 «που επιτάσσει σε όλους να προστατεύουμε το Σύνταγμα και την πατρίδα». «Είναι οδυνηρό και εξοργιστικό ότι καταπατάτε το σύνολο και την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος. Δεν θα σας κρίνει βέβαια αυτή η Βουλή, αλλά θα σας κρίνει η Ιστορία», κατέληξε.
Ως αντιλέγων ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας, απάντησε πως «όντως, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δεν αρχίσει μετά μια πορεία ανάκαμψης της χώρας, θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει την χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή». Και κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι «επικαλέστηκε το άρθρο 120, που καλεί τους πολίτες να προασπίσουν το Σύνταγμα εναντίον κάθε επιβουλής, αλλά εφόσον επιχειρείται να καταλυθεί με τη βία, κάτι που η ίδια παρέκαμψε». Όσον αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε ότι είναι γνωμοδοτική και ότι «ομιλεί όντως ότι για 2-3 περιπτώσεις για τις οποίες ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα συμβατότητας», αλλά όπως σημείωσε «η ερμηνεία του Συντάγματος γίνεται και νομικά και πολιτικά». Και συμπλήρωσε: «Ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού, το οποίο υπηρετήσατε και υπηρετήσαμε. Η διαφορά είναι ότι εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας ενώ εσείς αγωνιάτε μήπως καταρρεύσει οριστικά το καθεστώς αυτό. Πρέπει να ψηφίσουμε τα μέτρα και να αρχίσει η πορεία ανάπτυξης , αυτό είναι το καθήκον μας».
Με ένταση ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση της Βουλής, μετά την διακοπή μίας ώρας περίπου, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι βουλευτές για την ονομαστική ψηφοφορία επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε τελικά χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.
Αναλυτικά, αμέσως μετά την επανέναρξη της συζήτησης έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατήγγειλε ότι πριν από τη διακοπή της συνεδρίασης δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία εντός της αίθουσας, όταν δηλαδή οι βουλευτές σήκωσαν τα χέρια τους για να ψηφίσουν επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, και επομένως η ένσταση έπρεπε να έχει γίνει δεκτή χωρίς να χρειαστεί να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής ότι δεν τηρεί τον κανονισμό και απέσυρε το αίτημα του κόμματός του για ονομαστική ψηφοφορία.
«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων της πλειοψηφίας. Αν αγωνιάτε τόσο πολύ όμως, θα έπρεπε την ώρα που έγινε η ένσταση να είστε παρόντες και να ψηφίσετε και όχι να είστε σπίτια σας και να σας φέρνουν με ταξί. Αυτό δείχνει την αγωνία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που καταρρέει και πολύ σύντομα θα είναι μειοψηφία… Όλα όσα ζούμε αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της δημοκρατίας, έρχεται νομοσχέδιο που θα βυθίσει την χώρα σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση σε ένα μόνο άρθρο, με τη διαδικασία κατεπείγοντος. Αυτά δεν τιμούν το κοινοβούλιο.
Η συντριπτική πλειοψηφία στην αίθουσα προηγουμένως ήταν υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας. Αλλά η αγωνία σας έκανε να μετρήσετε διαφορετικά από ότι έβλεπαν τα μάτια σας εκείνη την ώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος που κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής ότι παραβιάζει τον κανονισμό και παρασύρεται από συμβούλους.
Από το ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «συνδικαλιστικά κόλπα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», κατηγορώντας συγχρόνως την κυβέρνηση για «καταδικαστέα τακτική που ακολούθησε φέρνοντας στη Βουλή ένα νόμο καρμανιόλα».
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε λόγο για νομικά τερτίπια και προχώρησε κανονικά στην Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του προέδρου της Βουλής. «Τα δικαστήρια κρίνουν τα ζητήματα συνταγματικότητας.
Υπάρχει κανονισμός, υπάρχει το Σύνταγμα και η κοινοβουλευτική παράδοση. Στις φανερές ψηφοφορίες τεκμαίρεται η αρχή της δεδηλωμένης που στηρίζει τη Βουλή.. Η απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με έγερση
των χειρών. Ως εκ του περισσού γίνεται η ονομαστική ψηφοφορία», είπε
ο κ. Βενιζέλος.
«Αυτή είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο που δεν θέλει να συζητάει την ουσία», είπε από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης Ο κ. Νίκος Τσούκαλης από την Δημοκρατική Αριστερά, στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συνδικαλιστικά τερτίπια με τον πιο χυδαίο τρόπο.
Από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Χρήστος Παππάς κατηγόρησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τακτικισμούς.
Πηγή real.gr, tovima.gr