«Μακάρι να κάνουμε Χριστούγεννα με τη δόση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα κεντρικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας με μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Κύκλοι των Βρυξελλών επισημαίνουν -σύμφωνα με πληροφορίες του tovima.gr- ότι η διαπραγμάτευση σε επίπεδο κλιμακίου της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά την ψήφιση των μέτρων, καθώς απομένουν ακόμη επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία. Ενώ πυκνώνουν τα σενάρια ότι η δόση μπορεί να δωθεί ακόμα και τον Φεβρουάριο!
Η τριμερής ζητεί διορθωτικές κινήσεις καθώς και την πλήρη εκτέλεση μια λίστας προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
«Αγκάθι» οι αποκρατικοποιήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η τρόικα έχει σοβαρές επιφυλάξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων καθώς θεωρεί ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις -ψηφίστηκαν στις 31 Οκτωβρίου- δίνουν (θεωρητικώς) τη δυνατότητα στη Βουλή να μπλοκάρει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί έχουν προχωρήσει από το αρμόδιο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα θεωρείται δύσκολη η εκταμίευση.
«Αν εμπλακεί η Βουλή στην κύρωση των συμβολαίων θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα γιατί κανείς δεν θα βάλει τα λεφτά του αν υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί το συμβόλαιο στο κοινοβούλιο» λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των εν εξελίξει συζητήσεων με την τρόικα για το ζήτημα που έχει ανακύψει.
Παράλληλα, ανοιχτά αφήνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δύο ακόμη θέματα:
-Πρώτον, την κατοχύρωση με νόμο της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού και αντιστοίχως της ελάφρυνσης του βάρους για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αν τα πράγματα πάνε καλύτερα.
-Δεύτερον, συνεχίζεται η διαβούλευση για τα χαρακτηριστικά του Ειδικού Λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις προς την Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο η έγκριση του μνημονίου 3 από μόλις 153 βουλευτές δεν βοηθάει την ελληνική πλευρά, υπάρχει όμως αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα ανακύψουν Σοβαρά προβλήματα.
«Αρκετές εβδομάδες»
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «πάγωσαν» την Πέμπτη από τη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού και μετατρέποντας το Eurogroup της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου σε άλλη μια δοκιμασία για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αντί για την αναμενόμενη από την Αθήνα απόφαση για την έγκριση της δόσης μετά την ψήφιση των μέτρων.
«Καλά λόγια θα ακουστούν αλλά θα ζητηθούν συγκεκριμένες δράσεις σε βάθος δεκαημέρου». Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρουν αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Αυτό που θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει ο κ. Στουρνάρας είναι να ζητηθούν νέα μέτρα.
Το Bloomberg επικαλέστηκε την Πέμπτη δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος (φέρεται να) ανέφερε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα «θα καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες».
Δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση
Κύκλοι της τρόικας σημειώνουν στο «Βήμα» ότι η τεχνική διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται όταν οι επικεφαλής του κλιμακίου κοινοποιήσουν τη ανακοίνωση (Statement) των δύο περίπου σελίδων στην οποία συνοψίζονται τα ευρήματα της αξιολόγησης από τα κλιμάκια και αναφέρεται η φράση «ολοκλήρωση της κοινής μας αποστολής» (conclusion of our joint mission).
Τέτοια ανακοίνωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την πλευρά της τρόικας. Με αυτήν ουσιαστικά προαναγγέλλεται η θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης προς το Eurogroup και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Εκ των ενόντων» τα ομόλογα της ΕΚΤ
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου ωριμάζουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ τα οποία αναμένεται να καλυφθούν με ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, τακτική που ακολουθήθηκε σε αντίστοιχη περίπτωση και τον Αύγουστο του 2012. Σε αυτές τις εκδόσεις συμμετέχουν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες χάρη την υποστήριξη που λαμβάνουν από τη γραμμή ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ολα δείχνουν ότι ζήτημα θα διευθετηθεί «εκ των ενόντων» καθώς το θρίλερ της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται.
Πηγή: tovima.gr