Άρθρο
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Όταν η “ναυαρχίδα” ενός μεγάλου φιλοκυβερνητικού/φιλομνημονιακού εκδοτικού συγκροτήματος (επιτελικά στελέχη του οποίου είναι τακτικοί συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών) αναρτά στην ηλεκτρονική του έκδοση ανάλυση- σχόλιο που καταλήγει ότι δεν πρέπει να αποκλείεται η “οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας και η ανατίναξη της Ευρωζώνης”, κάτι περίεργο συμβαίνει στην εγχώρια συστημική Δανιμαρκία…
(το σχετικό άρθρο παρέμεινε επί περίπου 16 ώρες ως πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του “Βήματος” και …αποκαθηλώθηκε περίπου στις 8.30 το πρωί, σήμερα).
[ Θα έλεγε κανείς ότι ο εξαιρετικός συνάδελφος Αντώνης Καρακούσης και, κυρίως, ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, κινδυνεύουν, μετά από αυτό, να κατηγορηθούν από τον κ. Σαμαρά ως μετέχοντες στο “λόμπι της δραχμής”…]
Η αμηχανία του πολιτικοεπιχειρηματικομιντιακού συστήματος είναι προφανής. Όλοι είχαν πιστέψει ότι η ψήφιση των μέτρων (έστω και με την οριακή πλειοψηφία των 153) και η ψήφιση του προϋπολογισμού θα προκαλούσαν αυτόματα τσουνάμι θετικών δηλώσεων και τελική απόφαση για εκταμίευση της δόσης.
“Άλλη ήταν η συμφωνία”, επισημαίνουν προβληματισμένοι στο Μαξίμου και το υπ. Οικονομικών. Κι’ όμως, ο Σόϊμπλε έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι “η Ελλάδα δεν πέρασε τον κάβο” και να καταστήσει σαφές ότι απαιτείται πολύς χρόνος ακόμα για την εκταμίευση της δόσης. Την ίδια ώρα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα μετατίθεται, πιθανώς, για τον Φεβρουάριο, προκειμένου να συνδυαστεί με αντίστοιχη παρέμβαση για την Κύπρο, ενώ η Ντόϊτσε Βέλε εξαπέλυε επίθεση κατά του Μπάρακ Ομπάμα (χαρακτηρίζοντάς τον άσχετο και αποτυχημένο στα οικονομικά), κάτι που εκλήφθηκε, εύλογα, ως ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ του “πολέμου” μεταξύ Βερολίνου και IMF.
Όλα αυτά είναι προφανές πως εκθέτουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Το δίλημμα “ή ψηφίζουμε ή δεν παίρνουμε τη δόση και χρεοκοπούμε” καταρρέει 24 ώρες μετά την ψήφιση των μέτρων. Η στήριξη του Βερολίνου (που κορυφώθηκε με την επίσκεψη Μέρκελ) αποδεικνύεται βραχύβια. Οι δε κωρώνες ότι η Ελλάδα πτωχεύει αφού δεν θα έχει ταμειακά διαθέσιμα πέραν της 16ης Νοεμβρίου (αρχικά αυτό θα συνέβαινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) θα δοκιμαστούν, πιθανότατα, σε μερικές ημέρες.
Ίσως όλα αυτά να αποδειχθούν παιχνίδια εξουσίας μεταξύ του IMF και των BRIC και των ευρωπαίων, κυρίως των Γερμανών. Τα βουβάλια τσακώνονται στο βάλτο και το ελληνικό βατράχι κινδυνεύει να ποδοπατηθεί.
‘Ομως καταρρέει μία ολοκληρη πολιτική φιλοσοφία των κυβερνώντων ότι “ο καλός μαθητής ανταμείβεται”. Όλοι τους υπήρξαν εξαιρετικά επιμελείς μαθητές. Αλλά…
ΥΓ Εάν λάβουμε σοβαρά υπόψην μας τις δηλώσεις Μέρκελ και τον προβληματισμό της για τις συνεχείς απεργίες στην Ελλάδα που απορρυθμίζουν την πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών, ίσως πρέπει να περιμένουμε στα επόμενα prior actions να δούμε να εισβάλλει και κάποια πρόταση για “απαγορεύσεις”. Απίθανο;