Κλίμα έντασης επικράτησε στην πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2013, στον απόηχο και της επεισοδιακής ψήφισης του μνημονίου ΙΙΙ.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για προϋπολογισμό «εθνοκτόνο», «που κανείς οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι θα βγει» και για «συνειδητά ψέματα» και «εμπορία του φόβου της χρεοκοπίας»…
Οι αναφορές στα όσα συνέβησαν χθες (Τετάρτη) κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ φυσικά δεν έλειψαν, ούτε όμως και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες με τον Φ.Σαχινίδη του ΠΑΣΟΚ να υπενθυμίζει -επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ- τη στάση της ΝΔ προεκλογικά και τις προτάσεις των «Ζαππείων».
«Αφού υπάρχει πρόταση γνωστή και στη ΝΔ και στον πρωθυπουργό, γιατί η κυβέρνηση δεν την θέτει σε εφαρμογή; Γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να την χρηματοδοτήσεις. […]Το πρόβλημα δεν είναι αν η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστή, αλλά πώς θα την χρηματοδοτήσει» υποστήριξε ο κ. Σαχινίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για να τα ακούει, όμως, και η ΝΔ.
Σχολιάζοντας δε την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαχινίδης μίλησε για έλλειψη πείρας σε κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ κομμάτων που δεν συγγενεύουν ιδεολογικά, ενώ τόνισε ότι μετά το Eurogroup τα κόμματα της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση της διαπραγματευτικής βάσης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Για «πολιτικό στριπ-τιζ της Χρυσής Αυγής» μίλησε το ΚΚΕ μετά από την τοποθέτηση του εισηγητή της κατά της φορολογίας των εφοπλιστών.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Ευ.Τσακαλώτος, απαντώντας και στις επικρίσεις που δέχθηκε από την ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ περί έλλειψης ρεαλιστικών και εφικτών λύσεων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κανένας οικονομικός νόμος που να λέει πως για να σώσεις μια κοινωνία θα πρέπει να την καταστρέψεις. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει πως το μόνο μοντέλο ανάπτυξης είναι το νεοφιλελεύθερο. […] Κανένας νόμος που να λέει πως «μεταρρύθμιση» σημαίνει λιγότερη προστασία για τα κοινωνικά στρώματα – για να μας λέτε πως εμείς «δεν πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις». Δεν υπάρχει κανείς νόμος της πολιτικής που να λέει πως τον κόσμο που χαιρετίσαμε χθες στο Σύνταγμα, θα πρέπει να τον έχεις απέναντι…».
Οι επισημάνσεις των εισηγητών
«Ο Προϋπολογισμός του 2013, αποτελεί αποτύπωση της προσπάθειάς μας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Η ψήφισή του, είναι μήνυμα προς τους εταίρους μας που είναι ανήσυχοι και δύσπιστοι και αναζητούν πολλές φορές προσχήματα εναντίον μας» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Αντώνης Μπέζας.
Ο κ. Μπέζας υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος -και πως δεν έχει βάση το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως τα μεγέθη του είναι ωραιοποιημένα.
‘Άλλωστε, πρόσθεσε, «οι προχθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι ευμενέστερες αυτών του Προϋπολογισμού».
«Τα πράγματα, δεν είναι τόσο μαύρα για την ελληνική οικονομία» υποστήριξε.
«Η ελληνική οικονομία ελπίζει. Έχουμε προετοιμαστεί ώστε να εξασφαλίσουμε πως τα μέτρα που λαμβάνουμε θα είναι τα τελευταία. Για πρώτη φορά τα μέτρα συνοδεύονται από διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Μπέζας.
Σε κάθε περίπτωση, «χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε εκτός Ευρώπης, ούτε εντός Ευρώπης, όταν εξακολουθείς να ταυτίζεσαι με απόψεις που πρεσβεύουν μόνον περιθωριακά κόμματα της Αριστεράς».
»Σ’ αυτούς που έχουν μάθει να αποφεύγουν συνεχώς τις υποχρεώσεις τους, στις ποικίλες συντεχνίες που εκμεταλλεύονται τόσα χρόνια τις στρεβλώσεις που υπάρχουν και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που αισθάνονται ότι το έδαφος τρίζει κάτω απ’ τα πόδια τους, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που τους υποθάλπουν και τους καλύπτουν, εμείς απαντούμε: Δεν κάνουμε πίσω, ούτε ένα χιλιοστό απ’ την ευθύνη μας» υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ.
Στις επιθέσεις του κυρίου Μπέζα, απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος:
«Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός νόμος που να λέει πως για να σώσεις μια κοινωνία θα πρέπει να την καταστρέψεις. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει πως το μόνο μοντέλο ανάπτυξης είναι το νεοφιλελεύθερο. Κανείς νόμος που να λέει να στοχοποιείς τη συντεχνία που θα σου υποδείξουν τα δελτία των 8 και όχι κάποια Τράπεζα ή επιχείρηση. Κανένας νόμος της γλωσσολογίας που να λέει πως «μεταρρύθμιση» σημαίνει λιγότερη προστασία για τα κοινωνικά στρώματα – για να μας λέτε πως εμείς δεν πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις».
» Δεν υπάρχει κανείς νόμος της πολιτικής που να λέει πως τον κόσμο που χαιρετίσαμε χθες στο Σύνταγμα, θα πρέπει να τον έχεις απέναντι…»
Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε εκ νέου στο ζήτημα των παραδοχών του Προϋπολογισμού σχετικά με την επίπτωση των διαφόρων περικοπών στην οικονομία, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να πιστεύει πως αυτοί οι αριθμοί θα βγουν».
Και πάνω απ’ όλα, «είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που δεν μπαίνει καν στον κόπο να νομιμοποιήσει το σύστημα που υποστηρίζει. Παλαιότερα λέγαμε πως θα στηρίξουμε το κεφάλαιο γιατί αυτό κάνει τις επενδύσεις και πως κάτι θα περισσέψει για τα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο Προϋπολογισμός καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά δεν έχει πειστική αφήγηση: Είναι το πρώτο πρόγραμμα που λέει πως τα πράγματα θα είναι και χειρότερα για τα παιδιά μας…» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κος Τσακαλώτος.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, έκρινε αναγκαίο ένα σύντομο σχόλιο για την χθεσινή αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.
«Η χθεσινή συζήτηση ανέδειξε τις αδυναμίες της τρικομματικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει πείρα από κυβερνήσεις συνεργασίας κομμάτων που δεν συγγενεύουν ιδεολογικά» υποστήριξε.
Αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, τα κόμματα της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση της διαπραγματευτικής βάσης έναντι των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, πρόσθεσε.
Παρά ταύτα, ο κ. Σαχινίδης δεν θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει σφάλει στην επιλογή του να συμμετάσχει στην τρικομματική κυβέρνηση:
«Ενώ θα μας διευκόλυνε να καθόμασταν απέναντι απ‘ τη ΝΔ και να την πετροβολάμε υπενθυμίζοντας τι έλεγε πριν τις εκλογές, προχωράμε μαζί της».
Ο στόχος είναι η τελική εξασφάλιση «ενός αναπτυξιακού πακέτου ελπίδας και προοπτικής» από την Ευρώπη, αλλά και η σύμπραξη με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κυριάρχησαν στην ήπειρο τα τελευταία 20 χρόνια».
Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαχινίδης παρατήρησε πως «αποφεύγουν να μας δώσουν εκτίμηση για το πόσα δισ. δαπάνης χρειάζεται για να αποφύγουμε την ύφεση. Σε αδρές γραμμές, θυμίζουν τις απόψεις της ΝΔ, τις οποίες εγκατέλειψε ως κυβέρνηση. Αφού υπάρχει πρόταση γνωστή και στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό, γιατί η κυβέρνηση δεν την θέτει σε εφαρμογή; Γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να την χρηματοδοτήσεις. Τα λεφτά που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου, δεν εξασφάλισαν καν ηπιότερη προσαρμογή. Το πρόβλημα δεν είναι αν η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστή, αλλά πώς θα την χρηματοδοτήσει» υποστήριξε ο Φ.Σαχινίδης.
«Έχουμε κάνει πρόταση για κρατική τράπεζα ειδικού σκοπού» επισήμανε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς.
«Μόνον για τους βραχυπρόθεσμους τόκους, θα δανειζόμασταν σήμερα με 0,75% επιτόκιο από την ΕΚΤ και το 2013 θα είχαμε κέρδος 638 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια ποσά…»
«Το κατοχικό δάνειο και οι κατοχικές αποζημιώσεις ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Το δάνειο είναι και υπερήμερο και τρέχουν και τόκοι υπερημερίας. Να εγγράψετε το ποσό αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί είναι ληξιπρόθεσμο. Να προχωρήσετε στην άμεση τιτλοποίηση του κατοχικού δανείου γιατί υπάρχει τρόπος άμεσης είσπραξης. Θα προχωρήσουμε σε ανάλυση και συνέντευξη Τύπου για να σας δείξουμε πώς μπορεί να γίνει. Αν δεν προχωρήσετε, είναι σίγουρο πως η αντιμνημονιακή κυβέρνηση θα το πράξει» ανέφερε ο κ. Μαριάς.
Όσο για το ζήτημα του χρέους, «αυτό δεν μπορεί να λυθεί με όρους οικονομικούς, παρά μόνον πολιτικά: λύση είναι το κόψιμο του επονείδιστου χρέους, σε συνεργασία με τις χώρες του Νότου και τις προτάσεις Ομπάμα που μιλά για διαγραφή χρέους» τόνισε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, διευκρίνισε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος «προωθεί μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και την αναδιοργάνωση του κράτους. Θέτει στόχους και προτεραιότητες όπως την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για άλλα δύο χρόνια, ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με επανακαθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, με αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας…».
Η κυρία Φούντα πρότεινε την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως μοχλό για την αντιμετώπιση της ύφεσης, επικαλούμενη μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία «κάθε ευρώ απ’ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων παράγει 2 ευρώ εισόδημα», επέμεινε στην αναζήτηση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων και στη σωστή υλοποίηση της σχετικής ρήτρας, εκφράζοντας τη δυσφορία της για την «εξαιρετικά εμπροσθοβαρή» λήψη των μέτρων του μεσοπροθέσμου προγράμματος και εκτιμώντας πως οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για την ανεργία, είναι αισιόδοξες.
«Αντικοινωνική» χαρακτήρισε την μείωση των κεφαλαίων για τα επιδόματα ανεργίας.
«Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Και μια που έγινε αναφορά στους χθεσινούς διαδηλωτές, κάποιοι από μας αποφασίσαμε να είμαστε μαζί με τον κόσμο αυτό, από μέσα και όχι απέναντι απ’ αυτόν, δίπλα στην ευθύνη. Σίγουρα με συνεχή προσπάθεια μεταρρυθμιστικής προοπτικής με κατά το δυνατόν αριστερό πρόσημο και προοδευτικό χαρακτήρα» ανέφερε η κυρία Φούντα.
«Εθνοκτόνο και τραγικό νομοσχέδιο» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2013 ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), καθώς «επιβάλλει περικοπές στους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ αφήνει σχεδόν άθικτους τους υπερέχοντες και παντελώς άθικτους τους παρανόμως κατέχοντες και προπαντός τους διαπλεκόμενους».
Ο κ. Παναγιώταρος υποστήριξε πως οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων θα προκαλέσουν ένα «αρνητικό ντόμινο πολιτικών και οικονομικών γεγονότων», ενώ η κυβέρνηση μπορούσε να ξεκινήσει τις περικοπές από τους υψηλόμισθους και να αφήσει απείρακτους τους πολύ μικρούς μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, στηλίτευσε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για αλλοδαπούς, ζήτησε να επιστραφούν στο Δημόσιο οι επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής βιομηχανίας -ενώ καταφέρθηκε και κατά της φορολογίας των πλοίων με ελληνική σημαία, την οποία προβλέπει ο Προϋπολογισμός:
«Κάποτε οι εφοπλιστές έδιναν όλα τους τα πλοία για την πατρίδα – το ’21, στους Βαλκανικούς Πολέμους, το ’40. Έχουν τη θέληση, αρκεί να βρουν την κατάλληλη ανταπόκριση. Και όχι μόνον να λέτε «βάζω φόρο». Έχουμε επτά σελίδες προτάσεις για τα ναυτιλιακά» ανέφερε ο κ. Παναγιώταρος.
«Σήμερα είχαμε το πολιτικό στριπ-τιζ της Χρυσής Αυγής. Οι ψευτοπαλικαράδες τραμπούκοι, αποκαλύφθηκαν πως είναι τα τσιράκια των εφοπλιστών» σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Προηγουμένως χτυπούσαν μετανάστες – και χθες κτύπησαν μαθητές για να μην πάνε στην απεργία» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό και στον απόηχο και της χθεσινής συζήτησης των μέτρων του μεσοπροθέσμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως εμπορεύονται το φόβο της χρεοκοπίας και την ελπίδα πως τα μέτρα που λαμβάνονται, είναι τα τελευταία.
«Λέτε συνειδητά ψέματα. Και δεν πρέπει να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός γιατί αυτό το έργο, αυτήν την παράσταση την έχουμε ξαναδεί. Ούτε εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να κρύψετε την ανησυχία σας. Γιατί μέσα στο ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το οποίο συμπεριλαμβάνει τον Προϋπολογισμό) λέτε πως όλα αυτά είναι υπό αίρεση».
Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χθεσινής ρύθμισης που αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής και στη συνέχεια που έδωσαν σήμερα τα δελτία ειδήσεων:
«Σήμερα βγήκαν οι καναλάρχες να μιλήσουν για τους υπαλλήλους της Βουλής. Ο βασικός υπεύθυνος δεν είναι οι βολεμένοι υπάλληλοι της Βουλής, ο αυτοαπασχολούμενος που φοροδιαφεύγει, αλλά το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κάνουν κολαστήριο τη ζωή της εργατικής τάξης και τους οποίους θέλετε να αθωώσετε» σχολίασε.
Πηγή: tovima.gr