Διαδηλωτές-μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, αποδοκίμασαν τον πρόξενο της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ.Wolfgang-Obermaier, εκσφενδονίζοντας εναντίων του μπουκάλια νερού και καφέδες, κατά την είσοδό του σήμερα στο συνεδριακό κέντρο “Ν.Γερμανός” όπου διεξάγεται η 3η συνέλευση του ελληνογερμανικού δικτύου Περιφερειών-Δήμων-Πολιτών, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ.Hans-Joakim Fuhtel, του υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη κ.α…
Επίσης επιτέθηκαν σε δύο μέλη της γερμανικής αποστολής, προτού απωθηθούν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.
Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των εργαζομένων, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος εντός του χώρου της έκθεσης. Ωστόσο οι διαδηλωτές βρήκαν τρόπο και κατάφεραν να φτάσουν έως το χώρο του συνεδρίου.
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αναφέρθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης τόσο ο ίδιος ο πρόξενος όσο και οι κ.Fucthel όσο και ο κ.Στυλιανίδης.
«Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, χαίρομαι που κάποιοι διαδηλωτές μου πήραν κάποια από τα χαρτιά μου και δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα», είπε ο κ.Obermaier μιλώντας στην συνέλευση και υποστήριξε πως παρεξηγήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του κ.Fuchtel. «Ισως δημιουργήθηκε η παρεξήγηση, πως η ελληνογερμανική συνέλευση θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση και από 3.0000 να γίνουν 1000.Ελπίζω να λύσουμε αυτές τις παρεξηγήσεις», ανέφερε.
Για το δικαίωμα των ανθρώπων στις δημοκρατίες να διαδηλώνουν μίλησε ο Γερμανός υφυπουργός. «Υπάρχουν ανθρώπινες τραγικές ιστορίες. Χρειάζεται κατανόηση. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές. Προσωπικά πιστεύω ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, όπως κάνουν τώρα έξω από αυτές τις πύλες. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, γιατί αυτό είναι το δικαίωμα κάθε πολίτης μιας δημοκρατίας», σημείωσε.
«Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει πολλές αρμοδιότητες», είπε και πρόσθεσε πως «χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός».
«Πρέπει να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εκεί μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ.
«Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Για πράξεις βίας που ξεφεύγουν από τα δημοκρατικά όρια και εκθέτουν τη χώρα, έκανε λόγο ο κ.Στυλιανίδης.
Eίπε συγκεκριμένα: «Ολοι ευαισθητοποιούμαστε και αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε να μην χάσει κανείς την δουλειά του. Όλη η εθνική προσπάθεια γίνεται γι αυτό, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες. Αυτοί που πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια εκθέτει την χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια προσπάυθει8α για την οποία όλοι ματώνουμε. Είναι η προσπάθεια που γίνεται για να βρει η Ελλάδα τον βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε».
Αυτή την ώρα οι εργασίες της συνέλευσης διεξάγονται κανονικά με ομάδες διαδηλωτών να παραμένουν στους χώρους της ΔΕΘ υπό αστυνομική επιτήρηση.
Ο κ. Φούχτελ επισκέφθηκε χθες τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι «για εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα». Η συγκεκριμένη δήλωση είναι που άναψε τα αίματα με αποτέλεσμα τις σημερινές διαδηλώσεις.
Πηγή: protothema.gr