Η πειραματική συντριβή ενός Boeing 727 στην απομακρυσμένη έρημο Σονόρα του Μεξικού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, επηρέασε κατά τα φαινόμενα πολλούς Βρετανούς τουρίστες που την παρακολούθησαν.
Στη διάρκεια αυτού του ιδιότυπου «crash test» διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες των πρώτων -και πιο ακριβών- θέσεων είχαν ελάχιστη πιθανότητα να επιβιώσουν, αντίθετα με τους επιβάτες των πίσω θέσεων. Ειδικά ο επιβάτης της θέσης 7Α δεν θα μπορούσε με τίποτα να έχει σωθεί…
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, πολλοί ταξιδιώτες ζητούν συγκεκριμένα να μην καθίσουν στη θέση 7Α των αεροπλάνων, σύμφωνα με βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο που επικαλείται η Daily Mail.
Το πρακτορείο έχει λάβει από τότε περισσότερα από 400 αιτήματα για συγκεκριμένες θέσεις. Πάνω από 50 πελάτες απέφυγαν να καθίσουν στην θέση 7Α, ενώ οι αιτήσεις για την κατοχύρωση θέσεων πρώτης κατηγορίας μειώθηκαν κατά 63%.
Η εταιρεία είχε επίσης 47% αύξηση αιτημάτων για βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοβίας της πτήσης.
Ωστόσο, σε πολλά αεροπλάνα δεν υπάρχουν προκαθορισμένες θέσεις και, όπως επισημαίνει υπεύθυνος του ταξιδιωτικού πρακτορείου, η επιλογή τους είναι θέμα τύχης, κατά τη στιγμή της επιβίβασης.
Φυσικά οι συντριβές αεροπλάνων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο Sanjay Sighal, παραγωγός του ντοκιμαντέρ, τόνισε πως στόχος του ήταν η παροχή επιστημονικών δεδομένων για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των επιβατών στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση της συντριβής αεροσκάφους.
Ήταν η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια που ένα επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη επίτηδες για ένα επιστημονικό πείραμα. Η τελευταία φορά ήταν το 1984 όταν η NASA συνεργάστηκε με την αμερικανική ΥΠΑ (FAA) για την πειραματική συντριβή ένα Boeing 720 στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια.
Πηγή τα ΝΕΑonline