Τα στοιχεία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κρίση έχει γίνει απειλή για όλους στο κοινό νόμισμα: Το ΑΕΠ των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,1%, επιστρέφοντας τεχνικά σε ύφεση. Η γερμανική οικονομία αντέχει μεν αλλά επιβραδύνεται και Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία βλέπουν αρνητικά πρόσημα. Καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν Γαλλία και Ιταλία.
Η Eurostat ανακοίνωσε την Πέμπτη πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% -δύο κατά σειρά αρνητικές μεταβολές θεωρούνται τεχνικά ύφεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν, στο +0,2%.
Η Γαλλία ήταν η μία από τις χώρες που είδε καλύτερα στοιχεία από τα αναμενόμενα: Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για στασιμότητα.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Πέμπτης αναθεώρησαν σε -0,1%, από μηδενική, τη μεταβολή του γαλλικού ΑΕΠ για το προηγούμενο, δεύτερο, τρίμηνο.
Το ΑΕΠ της Αυστρίας κατέγραψε μείωση 0,1%, πρώτη αρνητική μεταβολή από την κρίση του 2008. Η Φινλανδία, η οποία δεν έδωσε στοιχεία για το τρίμηνο, ανέφερε ότι, βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της μειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 1%.
Χειρότερη η εικόνα στην Ολλανδία, που είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 1,1% -ενώ αναμενόταν αρκετά χαμηλότερη ύφεση, κοντά στο 0,2%.
Δεύτερη σχετικά θετική εξέλιξη ήρθε από την Ιταλία, το ΑΕΠ της οποίας συρρικνώθηκε κατά 0,2%, λιγότερο από τις εκτιμήσεις, το τρίτο τρίμηνο. Το προηγούμενο τρίμηνο, η ύφεση είχε φτάσει το 0,8%.
Πάντως, η έστω και μικρή αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ περιορίζει κάπως, όπως αναφέρει το Reuters, τους φόβους πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης γλιστρά προς την ύφεση.
Η ενίσχυση του γαλλικού ΑΕΠ ακολουθεί την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, μετά από μείωση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Μικρή ενίσχυση 0,1% κατάγραψε η μεταποίηση ενώ η αύξηση των εξαγωγών επιταχύνθηκε στο +0,5%.
ΠΗΓΗ: in.gr