Έως το βράδυ της Κυριακής θα έχει ολοκληρωθεί η Έκθεση Βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα έχουν στη διάθεση τους κάτι παραπάνω από 24 ώρες για να καταλήξουν οριστικά στη συμβιβαστική λύση, που θα αποτρέψει το ναυάγιο στο EUROGROUP της Τρίτης…
Οι σχετικές δηλώσεις περί συμβιβασμού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενίσχυσαν την αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο ότι θα βρεθεί λύση τη Τρίτη, χωρίς… παρατράγουδα, ενώ η αιχμή της Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε λύση που να βασίζεται στη πραγματικότητα ερμηνεύεται ότι μπορεί το ΔΝΤ να έκανε επί του παρόντος πίσω στο θέμα του νέου “κουρέματος”, ωστόσο στη πορεία των επόμενων μηνών είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει, εφόσον η υλοποίηση του Προγράμματος δεν προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.
Η συμβιβαστική λύση θα έχει, όπως φαίνεται, έντονα ευρωπαϊκό “άρωμα”, καθώς το “πακέτο” θα προβλέπει τη δραστική μείωση ή ακόμα και το μηδενισμό των επιτοκίων στα δάνεια της τρόικας, τη παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη αγοράς/ πώλησης ελληνικών ομολόγων, την απόδοση των εν λόγω κερδών επί των ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες μέσω των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του Χρέους καθώς και το “πάγωμα” μέχρι νεωτέρας της πρότασης του ΔΝΤ για νέο “κούρεμα”.
Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, σχέδιο επαναγοράς Χρέους αν και τεχνικά χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη επιλογή. Η ελληνική πλευρά θα κρατήσει, πάντως, κλειστά τα χαρτιά της έως τη Τρίτη, καθώς δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις εξελίξεις, όσο ευοίωνες κι αν προδιαγράφονται. Το καλό είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη συνάψει “συμμαχίες” που θα βοηθήσουν στην ελληνική υπόθεση.
Κάποιοι μιλάνε για “μπλοκ” με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει από τη δεκαετία του 1990, τον Ισπανό υπουργό και βέβαια τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών. Ιδιαιτέρως στενές είναι εσχάτως οι σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα και με τον Γερμανό πρώην υφυπουργό Οικονομικών και μέλος πλέον του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας ούτως ή άλλως στο φάκελο του, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες με τη Τρόικα. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος στις δαπάνες θα είναι πλέον ασφυκτικός και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τριμηνιαίους στόχους, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα διορθωτικά μέτρα. Στη περίπτωση αποκλίσεων θα προβλέπεται αυτόματη περικοπή 10% λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ενώ εάν παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις θα τοποθετείται ειδικός Επόπτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν θα ισχύσει μηχανισμός αυτόματης σύνδεσης των αποκρατικοποιήσεων με τις δαπάνες, ενώ δεν αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού στη Τράπεζα της Ελλάδας, όπου φτάνουν οι δόσεις των δανείων.
Πηγή: www.iefimerida.gr