Η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο όπως έγινε γνωστό αργά την Πέμπτη. Κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, η κατ’ αρχήν συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες για να γίνει η ανακοίνωση θα πρέπει προηγουμένως να δώσουν την εγκρισή τους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…
Σε γραπτή του δήλωση από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα».
Τα ζητήματα που απομένουν «είναι πολύ περιορισμένα» και είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές πολύ σύντομα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο ΡΙΚ, είπε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να πετύχει ένα υποφερτό μνημόνιο». Θέσαμε κάποιους στόχους, ανέφερε, «και υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».
Η συμφωνία αφορά το ποσό των 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, το οριστικό ποσό δανεισμού θα καθοριστεί αρχές Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Pimco για τις ανάγκες των τραπεζών. Η τρόικα έχει υπολογίσει το ποσό αυτό στα 10 δισ. ευρώ. Επίσης, σε ότι αφορά το ακανθώδες θέμα του φυσικού αερίου φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρήσει αυτονομία για τις υποδομές του, με δέσμευση για αποπληρωμή δανείων με μέρος από την εκμετάλλευσή του.
Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μετέχει στην υπουργική επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι θέσεις που είχε διατυπώσει αρχικά η τρόικα για την ΑΤΑ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις συντάξεις.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, η υπουργός είπε ότι για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο καλάθι του δείκτη καταναλωτών όλα τα προϊόντα που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η ΑΤΑ να «παγώσει» στο διάστημα που θα υπάρχει μνημόνιο και θα μειωθεί στο 50% σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ύφεση και ότι το κράτος θα συνεχίσει να είναι εισφορέας στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για το όριο αφυπηρέτησης συμφωνήθηκε να αυξάνεται κατά έξι μήνες τα επόμενα δύο χρόνια, για να φθάσει στο εξηκοστό πέμπτο. Ακολούθως θα συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής και θα αυξάνεται κατά έξι μήνες κάθε πέντε χρόνια.
Για τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι θα υπάρχει πέναλτι για όσους αφυπηρετούν πρόωρα. Σημείωσε ότι η διαμόρφωση της σύνταξης και του εφάπαξ παραμένουν ως έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ακολούθως το εφάπαξ θα φορολογείται, αλλά για τα χρόνια πέραν του 2012 και θα υπάρξει αναλογιστική μείωση στις συντάξεις.
Το πρωί της Πέμπτης αναχώρησε η τρόικα από την Κύπρο όπου συζητούνταν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Προϋπολογισμός λιτότητας
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, επιδίδοντας νωρίτερα την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του 2013 στον πρόεδρο της Βουλής, επισήμανε ότι «ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και τις πρόνοιες τις οποίες έχουμε περίπου συμφωνήσει μαζί με την ομάδα της τρόικα.
» Είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία και ελπίζουμε ποτέ ποτέ να μην ξαναχρειαστεί να γίνει, αλλά έχει γίνει δουλειά, είναι έτοιμη, και με ικανοποίηση είμαστε τώρα σε θέση αν σας παραδώσουμε τον προϋπολογισμό».
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα μπορέσει το 2015 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 92% του ΑΕΠ το 2013 και το 95% 2014 και το 2015.
Από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2012 θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στο 3,5%. Στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να ανέλθει και ο πληθωρισμός. Το ποσοστό ανεργίας θα αγγίξει στο τέλος του 2012 το 12%, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 5,5 % και το δημόσιο χρέος το 85,8% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013 προβλέπει έσοδα 5,8 δισ. ευρώ και δαπάνες 6,95 δισ. ευρώ.
Πηγή www.tovima.gr