Αν και επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αβέβαιες προοπτικές όσον αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος…
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, αναφέρεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει ως θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και ότι ένα θετικό αποτέλεσμα σ’ αυτό το ζήτημα θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα και θα περιόριζε την αστάθεια στις αγορές, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία, κατά τις δύο προηγούμενες συνόδους του Eurogroup, αυξάνοντας τις προσδοκίες για τη σημερινή τρίτη συνάντηση, όπως επισημαίνεται.
Το CNBC προβάλλει εκτιμήσεις αναλυτών και εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι θεωρούν, μεταξύ άλλων, ότι εάν οι δανειστές της Ελλάδας επιτύχουν μια συμφωνία, αυτό θα ήταν θετικό μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα τα προβλήματα θα παρέμεναν. Επίσης, τονίζεται ότι δύο επιπλέον κίνδυνοι αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ευρωζώνη: η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό και η επικράτηση των αποσχιστικών κομμάτων στην Καταλονία.
Η “Νιου Γιορκ Τάιμς” δημοσιεύει ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερς, όπου υποστηρίζεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει την επόμενη δανειακή δόση, ο αγώνας για να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απέχει μακράν από το τέλος του. Κι αυτό, όπως σημειώνεται, γιατί είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά θα καταρρεύσει.
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι ως επακόλουθο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, βυθίζοντας τη χώρα σε μια νέα φάση της κρίσης, σύμφωνα με την ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Ιούνιο, αποδείχθηκε καλύτερος απ’ ό,τι πολλοί φοβόντουσαν, καθώς η στρατηγική του είναι να πράττει οτιδήποτε ζητά η τρόικα των διεθνών πιστωτών από την Ελλάδα, σε μια προσπάθειά του να αλλάξει την αντίληψη περί αναξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της, όπως τονίζεται, συμπληρώνοντας ότι τα καλά νέα είναι πως το εργατικό κόστος καταρρέει και ότι το τρέχον έλλειμμα στον προϋπολογισμό συρρικνώνεται, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα κακά νέα είναι ότι οι τιμές δεν έχουν προς το παρόν μειωθεί, διότι τα ιδιοτελή συμφέροντα στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται τη θέση τους προκειμένου να διατηρήσουν πλεονάζοντα κέρδη. Το πραγματικό πρόβλημα θα προκύψει εάν η οικονομία συνεχίσει να συρρικνώνεται εντός του 2014. Μέχρις ενός βαθμού, το αποτέλεσμα είναι εκτός του ελέγχου του κ. Σαμαρά, όπως υπογραμμίζεται, και πως η καλύτερη πιθανότητά του είναι να κερδίσει την αποδοχή με μια αποφασιστική πάταξη της διαφθοράς, των καρτέλ και της φοροδιαφυγής. Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα μπορεί τότε να επιβραβευτεί με μια μεγαλύτερη παραγραφή χρέους, αυξημένους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και μια αποτελεσματικότερη οικονομία. Παραμένει ασαφές το εάν ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τα επιχειρηματικά λόμπι της χώρας, πολλά εκ των οποίων στηρίζουν το συντηρητικό κόμμα του. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την ανταπόκριση-ανάλυση, πράττοντας ανάλογα, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα κερδίσει ενδεχομένως μια θέση στα βιβλία της Ιστορίας.
Η “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ότι ευελπιστεί να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, δήλωσε ότι εξετάζεται μια σειρά λύσεων και ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες ούτως ώστε το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα να παραταθεί έως το 2017 και το ελληνικό χρέος να παραμείνει διαχειρίσιμο έως το 2020.
Το πρακτορείο “Μπλούμπεργκ”, σε ανταπόκριση από το Βερολίνο, αναφέρει ότι η συνάντηση του Eurogroup πραγματοποιείται την ώρα που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αλλά και την επομένη σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης στην Καταλονία, όπου επικράτησαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα ασχοληθεί παράλληλα με την εξεύρεση των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο δημιούργησε η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, η επαναγορά χρέους με χρήματα από τα ταμεία διάσωσης και η επιστροφή των κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή ΑΜΠΕ