Από την άλλη πλευρά, η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων και η συμμετοχή των τραπεζών δεν είναι δεδομένη ενώ , όπως αναφέρεται, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τιμές κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.
Πτώση 0,90% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κινείται στις 837 μονάδες. Πάνω από 10% η βουτιά σε Alpha Bank, Eθνική Τράπεζα, Εurobank και 11% για την Τράπεζα Πειραιώς. Βουτιά πάνω από 7% για τη Λαϊκή Τράπεζα και 6% για την Τράπεζα Κύπρου. Κέρδη 1,55% για την Coca-Cola και 2,55% για την Μέτκα.
Γιατί βούτηξαν οι τιμές των μετοχών
Οι τραπεζικές μετοχές κοκκίνισαν μετά την συμφωνία, αλλά ο ουσιαστικός λόγος δεν είναι μόνο η επαναγορά ομολόγων (η οποία φημολογείται ότι θα γίνει στο 35% της ονομαστικής αξίας – ενώ η συμφωνία του Eurogroup αναφέρει ότι, η επαναγορά θα γίνει με τις τιμές κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής. Σύνμφωνα με στοιχεία από Dealing room, ο μέσος όρος των 20 ελληνικών ομολόγων είναι 28,03. Για παράδειγμα το δεκαετές λήξεως 2023 έκλεισε στο 34,65 και το 2024 σε 32,21 ενώ όσο προχωράμε την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων δηλαδή σε τίτλους πιο μακρινής διάρκειας, οι τιμές είναι χαμηλότερες. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ανταλλάξουν τα ομόλογα, αλλά αυτό που τις «καίει» αυτή την στιγμή είναι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – πρώτα με την δόση των 23,8 δισ. ευρώ και αργότερα με τις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι όροι και η εξασφάλιση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής είναι ζωτικός παράγοντας για να παραμείνουν οι τράπεζες σε ιδιώτες. Κι όπως φαίνεται με τους σημερινούς όρους οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι μετέωρες. Οι διοικήσεις της Αlpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας ζητούν και επιδιώκουν καλύτερους όρους για τις αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου αφενός να προσελκυθούν ιδιώτες μέτοχοι και αφετέρου να εξέλθει το δημόσιο με κέρδη ύστερα από μια πενταετία – και εφόσον επιστρέψουν στα κέρδη. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τουρκολιάς οι τράπεζες χρειάζεται να μειώσουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τις αυξήσεις κεφαλαίου- καθώς τότε και μόνο τότε θα υπάρχει ελπίδα για να επιστρέψουν σε ανάκαμψη. Κι αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με τράπεζες υπο κρατικό έλεγχο, αλλά με διοικήσεις που θα αποφασίζουν με ιδιωτικοοικονομικά κιρτήρια.
Κέρδη σε Ευρώπη
Κέρδη καταγράφουν τα χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία των διεθνών δανειστών της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της στο 124% του ΑΕΠ το 2020, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
«Δεν ήταν μία τεράστια αντίδραση (του ευρώ), γιατί η συμφωνία είχε ήδη ενσωματωθεί στις τιμές», δήλωσε αναλυτής αυστραλιανής τράπεζας.
Πηγή: protothema.gr