ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ- ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Με ολομέτωπη πολιτική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι με τα έως τώρα δεδομένα, η σύσταση εξεταστικής φαίνεται να παίρνει παράταση καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να καταψηφίσουν την σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ…
Ειδικότερα, η συζήτηση άνοιξε με την ομιλία τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται η εξεταστική για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας. Θα σας κυνηγούν αυτά τα ερωτήματα. Αυτοί που θα ζημιωθούν από την έρευνα είναι όσοι φταίνε. Να ψηφίσετε όσοι δεν το κάνετε βρείτε μια καλή δικαιολογία γιατί τα ερωτήματα θα είναι αμείλικτα» ενώ αποκάλεσε «εταιρία την 3κομματική κυβέρνηση. Από την άλλη ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας απάντησε ότι «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά βάθος δεν θέλει να ψηφιστεί αλλά να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω σε μια κρίσιμη περίσταση κατά την οποία η χώρα θέλει να δώσει την αίσθηση της ενότητας. Ένα τέτοιο σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ ένας αχταρμάς δεν το χρειάζεται η χώρα», πρόσθεσε πως «Αρνούμαστε την δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη πρότασή σας» και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν παραιτείται από την δέσμευσή της να κάνει έρευνα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Πιο αναλυτικά ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «το κείμενο περιεκτικό, ουσιαστικό που δείχνει με σαφήνεια τους στόχους και την πρόθεση. Πρόθεση δική μας δεν είναι το κυνήγι μαγισσών αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας. Πρόθεσή μας να αναζητήσουμε τις αιτίες για το πώς φτάσαμε έως εδώ και να αποφύγουμε στο μέλλον την επανάληψη τους. Ο Ρουπακιωτης είπε χθες ότι η χώρα κινδυνεύει να πνιγεί στην διαφθορά. Θα ψηφίσει όμως την πρότασή μας. Πιστεύουμε στο μέλλον του τόπου και τις δυνάμεις της κοινωνίας…. Καταθέσαμε την πρόταση γιατι την ζητήσατε όλοι. Ο Σαμαράς και ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου». Πρόσθεσε πως «ορισμένα από τα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν είναι: « Πως φθάσαμε εως εδώ; Μια χώρα που είχε ανάπτυξη, μεγάλα κονδύλια επέκταση επιχειρήσεων στα βαλκάνια. Πως αυτή η οικονομία κατάντησε εδώ που κατάντησε; Πως οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία; Είναι αδυσώπητο το ερώτημα. Ποιοι κέρδισαν και που είναι τα κέρδη τους; Που βρίσκονται τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου; Μήπως είναι στο εξωτερικό και σε λίστες Λαγκάρντ;
Να ερευνήσουμε αν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός μνημονίου. Υπήρχε πρόθεση και επίγνωση της αναθεώρησης του ελλείμματος το 2010; Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Στρός Κάν πριν και μετα το 2009; Πως και γιατί και από ποιους αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ποιος αποφάσισε το πρώτο πείραμα να γίνει στην Ελλάδα. Ποιος αποφάσισε να κάνει την χώρα πειραματόζωο και γιατί;
Γιατί έγινε αποδεκτό το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής όταν ήταν γνωστό ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους; Ηταν κυνικό ψέμα ότι η ύφεση θα κρατήσει μόνο ένα χρόνο. Η εταιρία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει και αυτό; Ζούμε θέατρο παραλόγου. Γιατί δεν αποφασίσαμε άμεσα την αναδιάρθρωση του χρέους; Δεν πρέπει να το ερευνήσουμε και να έρθουν μέλη του ΔΝΤ να μας εξηγήσουν; Στον καπιταλισμό υπάρχει κερδοσκοπία όχι μόνο με άνοδο αλλα και πτώση. Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές που δεν θέλουν να μάθουν ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS».
Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι «Η κυβέρνηση στηρίχθηκε στην εντολή του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού να παραμείνει η χώρα στο ευρω, αρνούμενος τις σειρήνες του λαϊκισμού. Ο λαός επέβαλλε την συνεννόηση για εθνική σωτηρία. Αυτό που εσείς αποκαλείται δημαγωγικά εταιρία είναι τα κόμματα που δεν υπολογίζουν πολιτικό κόστος για την εθνική σωτηρία. Αρνούμαστε την δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη πρότασή σας … Η χώρα παίρνει ανάσα και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μια πρόταση ποινικοποίησης πολιτικών επιλογών ζητά να ερευνηθεί μια πορεία για την οποία ευθύνεται δήθεν η ΝΔ και άλλα κόμματα για να δημιουργηθεί νέα αρχιτεκτονική καπιταλιστικής εξουσίας. Πέρα βρέχει» ενώ πρόσθεσε «Από την ανάγκη να ερευνηθεί το γιατί οδηγηθήκαμε μετά το 2009 η ΝΔ δεν αποποιείται των δεσμεύσεών. Αλλα αυτή την δέσμευση δεν θα την στέψουμε ενάντια στην ανάγκη να ανασάνει ο κόσμος και να ορθοποδήσει η χώρα…. εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την πρωτοφανή άσκηση ευθύνης μην υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί και τις εντυπώσεις της μιας ημέρας».
Υπενθύμισε την σταθερή άποψη της ΝΔ να γίνει έρευνα όταν η χώρα θα πλέει σε ήρεμα ύδτατα» και τόνισε ότι «Είναι δύσκολη άσκηση η συνεννόηση και η αίσθηση της κρισιμότητας της ώρας. Αυτή την άσκηση την κάνει η κυβέρνηση που εσείς ειρωνικά αποκαλείται «εταιρεία».
Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) «Όχι τώρα η έρευνα»
Ως μονόδρομο περιέγραψε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου για το Μνημόνιο, ενώ πρόσθεσε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έρευνα για την οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας ανέφερε «Εχουμε την άνεση να συζητάμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η χώρα στάθηκε όρθια, με κόστος και συνέπειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην επιμείνει στην πρότασή του γιατί τα μοντέλα που επιδεικνύει ο κ. Τσίπρας δεν υπάρχουν πια. Η αργεντινή δυστυχώς οδεύει προς 2η χρεοκοπία. Επαναφέρετε τον πολιτικό σας λόγο και λογική στα όρια που επιβάλλει η Αριστερά αλλά και η εθνική ευθύνη. Σε συνθήκες ηρεμίας να συζητήσουμε για τις συνθήκες που οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο. Τώρα όμως η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει».
Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ) «θα επανέλθουμε με πρόταση για προανακριτική»
Την πρόθεσή των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταθέσουν νέα πρόταση με 30 βουλευτές για συγκρότηση προανακριτικής για το Μνημόνιο επισήμανε ο εισηγητής του κόμματος Νότης Μαριάς ενώ προειδοποίησε τα κόμματα που θα καταψηφίσουν πως «θα έχετε ευθύνες σε περίπτωση που τα αδικήματα παραγραφούν.
Μιχάλης Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή) «να γίνει προανακριτική, υπάρχουν αποδείξεις»
Την νομική του εμπειρία επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης προκειμένου να επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλά αποδείξεις για να γίνει προανακριτική». Στη θυελλώδη ομιλία του αναφέρθηκε «στον ανάξιο πρωθυπουργό και Ελληνα πρωθυπουργό που είπε ευχαριστώ στους Αμερικάνους» και επιτέθηκε στην κ. Ευάγγελο Βενιζέλο «που τόλμησε να πει ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθούν εκτός νόμου… αυτός ο πρόεδρος ενός κόμματος που φθίνει θα πει για ένα άλλο κόμμα που το ψήφισαν χιλιάδες έλληνες ότι είναι παράνομο. Αυτός ο συνταγματολόγος που ζήτησε συγνώμη από την Ισραηλίτικη ένωση γιατί είπε ότι στην λιστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται εβραίοι. Μας θέλει παρανομους αυτός που συνεργάζεται με το κόμμα του συνωστισμού. Θράσος!»
Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ)
Αρνητική θέση θα έχει η ΔΗΜΑΡ αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Τσούκαλης «διαφωνούμε με το περιεχόμενό της». Εξήγησε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν διαφωνεί με την έρευνα για τους λόγους που οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο γι αυτό και «θα λάβουμε γνώση της δικογραφίας με τις καταγγελίες του κ. Ρουμελιώτη και θα τοποθετηθούμε εκ νέου». Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «χαρακτηρισμοί όπως «εταιρία δεν βοηθούν στην κοινωνική σταθερότητα. Δηλαδή τις εννοείται; Ότι είμαστε Είμαστε τα συνεταιράκια τα οποία υποτίθεται έχουμε αναλάβει εργολαβικά την διάλυση της χώρας;»
Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) «αποπροσανατολίζετε τον λαό από τα πραγματικά προβλήματα»
Για πρόταση που εντάσσεται στο πλαίσιο που διαμορφώνει το αντιλαϊκό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκανε λόγο ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος και εξήγησε ότι « πρόταση αποκρύβει τους πραγματικούς υπαίτιους βρίσκοντας επιμέρους αιτίες που δεν είναι τα κυρίαρχα ζητήματα». Πάντως, σημείωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει.
Πηγή: protothema.gr