ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών να χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στην επαναγορά χρέους, όμως φαίνεται ότι άλλες είναι οι (προσωρινές) βουλές των ελλήνων τραπεζιτών…
Στην συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα θα εξηγήσουν στο υπουργό ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και χωρίς αλλά ανταλλάγματα που θα τους εξασφαλίσουν είναι σχεδόν απίθανο να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναφοράς των ομολόγων. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επιχείρημα του έλληνα υπουργού καθώς τραπεζίτες και επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων φοβούνται δεκάδες αγωγές εναντίον τους από μετόχους και σφαλισμένους στην περίπτωση που υποχωρήσουν και ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα.
Τώρα όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, είναι μία ή άλλη η συμμετοχή τους, ας αποφασίσουν μόνα τους». Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας εάν συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς θα έχουν θα έχουν σχεδόν όλα τα επικουρικά ταμεία όπως επίσης και κάποια ταμεία κυρίας ασφάλισης όπως για παράδειγμα των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, δικηγόρων κλπ).
Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς το πρόγραμμα επαναφοράς των ομολόγων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου στην συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 32 δισ ευρω. Το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει Plan B ο υπουργός Οικονομικών απήντησε πως «ναι, υπάρχει Plan B» και παρέπεμψε στην πρόταση της ανακοίνωσης του Eurogroup. Ερωτηθείς πιεστικά από τους δημοσιογράφους για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην επαναγορά χρέους, επαναδιατύπωσε πως «η διαδικασία είναι εθελοντική».
Σύμφωνα με τον υπουργό η επαναγορά χρέους «είναι εθελοντική και τονίζει ότι , πρέπει να πετύχει. «Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας» εξηγεί ο ίδιος σε κατ ιδίαν συνομιλίες του.
Ο υπουργός κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη για συμμετοχή όλων στην επαναγορά χρέους, σε τόνο που είχε τον χαρακτήρα της έκκλησης. Άφησε να εννοηθεί ότι από την επιτυχία της επαναγοράς χρέους εξαρτάται και η τελική απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης (34,4 δισ. ευρώ) που προσδιόρισε για τις 13 Δεκεμβρίου.
Τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές από την ημερομηνία που εκδόθηκαν, οπότε ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά, σημείωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Βασίλης Μαστρόκαλος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα χρήματα που είναι εξασφαλισμένα γι’ αυτόν τον σκοπό είναι συγκεκριμένα και εάν προσέλθουν όλοι οι επενδυτές για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα λειτουργήσει η αρχή “όποιος πρόλαβε πήρε”. Επανέλαβε ότι η προσφορά γίνεται σε ιστορικά υψηλή τιμή για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, ως γνωστόν, προέκυψαν από το PSI.
Οι τιμές της επαναγοράς ομολόγων είναι υψηλότερες από τις τιμές που έγραψαν στα βιβλία τους οι τράπεζες όταν τα απέκτησαν, δηλαδή όταν εκδόθηκαν. Την ημέρα έκδοσης (12/3) η μεσοσταθμική τιμή ήταν στο 25% της ονομαστικής αξίας, το καλοκαίρι έπεσε έως το 14% και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο 28-29%. Πρόσθεσε με νόημα ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους αλλά και ότι θα τηρηθεί μια σειρά προτεραιότητας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως το ποσό που θα χρειαστεί για την επαναγορά χρέους να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ (θα εξαρτηθεί από την τελική συμμετοχή).
Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα:
• η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών όπως για παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο, ο γενικός γραμματέας εσόδων και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων
• το Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο υπουργός έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Πηγή: protothema.gr