O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 22.00 ώρα Ελλάδος σήμερα Πέμπτη, ένα σχέδιο απόφασης που χορηγεί στην Παλαιστίνη, η οποία σήμερα έχει το καθεστώς της «οντότητας- παρατηρητή», το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή μη μέλους». Καταφεύγοντας στον ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι επιδεινώνουν τη θέση τους απαντά απ την πλευρά του το Ισραήλ…
Οι Παλαστίνιοι επιδιώκουν σταθερά την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους στη Δυτική Οχθη του ποταμού Ιορδάνη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας – δηλαδή των εδαφών που κατέκτησε το Ισραήλ το 1967 με τον «πόλεμο των έξι ημερών».
Το 1993 οι Συμφωνίες του Οσλο ανάμεσα στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και το Ισραήλ οδήγησαν στην επίσημη αμοιβαία αναγνώριση. Ωστόσο μεσολάβησε μία εικοσετία διακεκομμένων ειρηνευτικών προσπαθειών οι οποίες απέτυχαν να οδηγήσουν σε μία μόνιμη λύση. Οι τελευταίες επίσημες διαπραγματεύσεις έληξαν το 2010.
Εκτοτε οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής εγκαινίασαν μία νέα διπλωματική στρατηγική: ζητούν από ανεξάρτητα κράτη να αναγνωρίσουν μονομερώς την Παλαιστίνη ως ισότιμο ανεξάρτητο κράτος με βάση τα σύνορα πριν από τον Ιούνιο του 1967.
Το 1988 ο Γιασέρ Αραφάτ, ο ηγέτης που «επανατοποθέτησε τους Παλαιστινίους στον παγκόσμιο χάρτη» ανακήρυξε την ίδρυση κράτους, το οποίο αναγνωρίστηκε από περίπου 100 κυβερνήσεις, κυρίως αραβικών, κομμουνιστικών και αδέσμευτων κρατών.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος και της Παλαιστινιακής Αρχής και της PLO, αιτήθηκε επισήμως να αποκτήσει η Παλαιστίνη καθεστώς πλήρους κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών, πάλι με βάση την προ του 1967 μεθόριο. Το αίτημα απορρίφθηκε δύο μήνες αργότερα καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «μονομερή αναγνώριση».
Τώρα ο πρόεδρος Αμπάς ζητά κάτι λιγότερο, αλλά διπλωματικά πολύτιμο: να αποκτήσει η Παλαιστίνη καθεστώς κράτους-παρατηρητή, όπως διαθέτει, για παράδειγμα, το παπικό κρατίδιο του Βατικανού. Το μέχρι τώρα καθεστώς της Παλαιστίνης είναι απλώς εκείνο του «προσωρινού παρατηρητή».
Γιατί όμως το ζητούν αυτό οι Παλαιστίνιοι από τον ΟΗΕ ; Με μία φράση, διότι αυτό θα τους προσφέρει ένα σημαντικότατο διεθνές βήμα ώστε να ακούγεται η φωνή τους.
Ως «κράτος-παρατηρητής» η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετέχει ενεργά και θα λαμβάνει το λόγο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης το διπλωματικό αυτό καθεστώς θα ενισχύσει την δυνατότητα παλαιστινιακής συμμετοχής τόσο στα όργανα του ΟΗΕ όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του οργανισμού – παρόλο που και οι δύο αυτές προοπτικές ούτε σίγουρες είναι ούτε διασφαλισμένες.
Ειδικά μέσω του ΔΠΔ οι Παλαιστίνιοι μπορούν να επιδιώξουν κάτι πολύ χρήσιμο για τον αγώνα τους: την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου με δράστες όργανα του Ισραήλ, ή ακόμη και να θέσουν εν αμφιβόλω την ίδια την μακροχρόνια κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν θα αλλάξει τίποτα επί του πεδίου» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ η οποία αναμένεται να χορηγήσει καθεστώς κράτους παρατηρητή μη μέλους στην Παλαιστίνη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο δεν θα πετύχουν τη δημιουργία του κράτους τους αλλά«αντίθετα, θα την απομακρύνει»Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 22.00 ώρα Ελλάδος σήμερα Πέμπτη, ένα σχέδιο απόφασης που χορηγεί στην Παλαιστίνη, η οποία σήμερα έχει το καθεστώς της «οντότητας- παρατηρητή», το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή μη μέλους». Το κείμενο αναμένεται να λάβει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την υιοθέτησή του από τα 193 κράτη μέλη.
Την ίδια στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακυρώσει καμία συμφωνία που έχει υπογράψει με την Παλαιστινιακή Αρχή ως απάντηση στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ, «ουδεμία πρόθεση έχουμε να ακυρώσουμε την παραμικρή συμφωνία που έχει υπογραφεί κυρίως στον οικονομικό τομέα. Ολα όσα θα κάνουμε μετά την ψηφοφορία αυτή είναι η εφαρμογή κατά γράμμα των συμφωνιών αυτών».
Ο ίδιος υπουργός επανέλαβε ότι με την απόφασή τους να καταφύγουν στον ΟΗΕ «οι Παλαιστίνιοι επιδίδονται σε “μια κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με το Ισραήλ μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών μέτρων».
Επιπλέον, έτερη πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της διευκρίνισε
ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει το πάγωμα της μεταφοράς πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίοι προέρχονται από τα τελωνειακά δικαιώματα και το ΦΠΑ που αφαιρούνται από τα προϊόντα τα οποία προορίζονται για τους Παλαιστίνιους και μεταφέρονται από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ισραήλ. Το μέτρο αυτό των αντιποίνων έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από την ισραηλινή ηγεσία, όταν αποδοκιμάζει παλαιστινιακά διαβήματα.
«Ωστόσο θα μπορούσαμε να παρακρατούμε ένα μέρος των πόρων αυτών, ώστε να αποπληρώνουμε τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που δεν κάνουμε μέχρι σήμερα», συνέχισε ο ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Οι καθυστερούμενες οφειλές στην ισραηλινή Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανέρχονται συνεπώς σε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια σέκελ (140 εκατομμύρια ευρώ). Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να μειώσει την προμήθεια σε νερό, καθώς η ποσότητα που προμηθεύουμε τους Παλαιστίνιους είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπουν οι συμφωνίες».
Μεταξύ άλλων υπό εξέταση μέτρων αντιποίνων είναι η πιθανή μείωση του αριθμού των αδειών εργασίας για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης και η αναθεώρηση των αδειών κυκλοφορίας για τις σημαντικές προσωπικότητες. Από την άλλη πλευρά, δεν τίθεται θέμα προσάρτησης των οικοδομικών συγκροτημάτων στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, όπως προτείνουν ακροδεξιοί βουλευτές.
Πηγή www.tovima.gr