Το επιβαρυντικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και εκείνοι που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα- όσοι έχουν ένα ή δύο παιδιά- δεν θα έχουν οφέλη παρά μόνο εάν κινούνται κάτω από ένα επίπεδο εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ και 2 παιδιά, ο οποίος σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 3.270 ευρώ, με τα νέα δεδομένα ο φόρος του θα φτάσει στις 3.650 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 380 ευρώ, απώλεια που δεν καλύπτεται από το νέο Οικογενειακό επίδομα των 320 ευρώ, που δικαιούται.
Ακόμα για εκείνους που μπορεί να ωφελούνται, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις απώλειες από τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με τα παιδιά, όπως η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες διδάκτρων και ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας, όπως επίσης τη κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στις κλαδικές, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις όπου δεν έχει προβλεφθεί η διατήρηση του.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, θα μπορούσε να υπάρξει προσαύξηση 5% για κάθε παιδί στην έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, που πρόκειται να αντικαταστήσει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, έτσι ώστε να προστατευθούν μεγαλύτερες ομάδες φορολογούμενων.
Ωστόσο, πέρα από το εάν υπάρχει αξιόπιστο δημοσιονομικό ισοδύναμο μέτρο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι μια τέτοια λύση θα ευνοούσε μόνο μισθωτούς- συνταξιούχους, επιτείνοντας τις στρεβλώσεις και αδικίες σε σχέση με τα όσα πρόκειται να ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν, δε, ότι η μεγαλύτερη προστασία σε αυτούς που πρόκειται να θιγούν, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με αύξηση του Οικογενειακού επιδόματος, ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, με μικρή μεταφορά οφέλους από όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Ως προς τα ισοδύναμα μέτρα, που ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας, η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη προτείνει την αύξηση της φορολογίας στη πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως επίσης την αύξηση στη φορολογία των καταθέσεων από το 10% στο 17,5% και όχι στο 15% που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ενστάσεις και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση, υπήρξαν και στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΕ από το 55% στο 80%, με αποτέλεσμα να «μαζευτεί» η σχετική διάταξη πριν καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ έντονη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τη φορολόγηση των νέων ελευθέρων επαγγελματιών, με δεδομένο ότι στη πλειοψηφία τους αμέσως μετά από το πτυχίο καταλήγουν στο ταμείο ανεργίας.
Σύμφωνα με τη πρόταση που κατάθεσε το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν έως μια ηλικία (έως τα 30) και για κάποια έτη από την έναρξη εργασιών είτε να φορολογούνται ως μισθωτοί είτε να φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα για τους επαγγελματίες αλλά στο μισό του φόρου. Όσον αφορά στους αγρότες, που θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων- εξόδων και συντελεστή 13%, προτείνεται για αγρότες με τζίρο έως 25.000- 30.000 να μην ισχύσει αυτός ο τρόπος φορολόγησης.
Προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών κι από τις αντιδράσεις στη κατάργηση της έκπτωσης φόρου για δαπάνη τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, καθώς ακόμα και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως η σχετική έκπτωση, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πηγή: iefimerida.gr