Λίγες ημέρες πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη Ντόχα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν υπενθύμισε την πραγματικότητα της κλιματικής «κρίσης» στις 190 χώρες που συμμετέχουν και τις κάλεσε να έλθουν σε έναν «συμβιβασμό» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το λεγόμενο Κιότο 2 και την οικονομική βοήθεια προς τον Νότο, δύο από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα των διαβουλεύσεων…
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις ομάδες των διαπραγματευτών, που συνδιαλέγονται από τις 26 Νοεμβρίου, άρχισαν να προστίθενται πλέον και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και οι ΥΠΕΞ.
«Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Αυτή είναι μία κρίση, μία απειλή για τους πάντες, τις οικονομίες μας, την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών μας και αυτών που θα έλθουν μετά από αυτά», διαμήνυσε ο Μπαν στους απεσταλμένους και τους υπουργούς.
«Τα σημάδια του κινδύνου βρίσκονται παντού. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν του φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν φθάσει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όλοι εμείς, συνολικά, είμαστε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μπαν αναφέρθηκε «στα ανάμικτα συναισθήματα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας» που γεννώνται κατά τη συνδιάσκεψη στη Ντόχα. «Εντούτοις θα πρέπει να δουλέψουμε σε μία βάση αισιοδοξίας, αλλιώς δεν πρόκειται να έχουμε αποτελέσματα».
Για τον ίδιο, η συνδιάσκεψη πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για «μία δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων για το Πρωτόκολλο του Κιότο» και για ένα «σφαιρικό πλαίσιο, νομικά δεσμευτικό, το 2015».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις αντιπροσωπείες «να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού», δηλώνοντας πως «λογαριάζει σε μία αμέριστη δέσμευση από μέρους τους».
Μακράν του ν’ αρθούν στο ύψος του σοβαρού αυτού θέματος, οι συνομιλίες έως τώρα έχουν περιστραφεί κατά βάση στη δεύτερη πτυχή της Συμφωνίας του Κιότο και στη χρηματοδότηση των χωρών του Νότου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές–ένα θέμα που προκαλεί μεγάλες αντιπαραθέσεις τις τελευταίες ημέρες.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αξιώνουν 60 δισ. δολάρια έως το 2015, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία επαρκή μεταβατική χρηματοδότηση από τα προβλεπόμενα 30 δισ. δολάρια της έκτακτης βοήθειας για την περίοδο 2010-12 και την υπόσχεση για 1000 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2012.
Ο Μπαν από την πλευρά του διατύπωσε έκκληση για μία «μεσοπρόθεσμη βοήθεια έως το 2015» και να «γεμίσει» με 100 δισ. δολάρια το νέο Πράσινο Ταμείο, που σήμερα δεν διαθέτει πόρους.
Έως σήμερα η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να δεσμευθούν για τα απαιτούμενα ποσά. Απεναντίας, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να δαπανήσει 1,8 δισεκ. λίρες το 2014-15.
«Επιτέλους μία αναπτυγμένη χώρα έδωσε υποσχέσεις, ακόμη και εάν οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς. Όμως αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι μία συλλογική δέσμευση όλων των αναπτυγμένων χωρών για μία αύξηση της βοήθειας από το επόμενο έτος», ανακοίνωσε η ΜΚΟ οργάνωση για το περιβάλλον Oxfam.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα των συζητήσεων αποτελεί η δεύτερη πράξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο, του μόνου εργαλείου που δεσμεύει νομικά τις ανεπτυγμένες χώρες–τη εξαιρέσει των ΗΠΑ, οι οποίες δεν το έχουν προσυπογράψει–για να μειωθεί η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μολονότι και γι’ αυτές η τήρησή τους συμβολικό και μόνον έχει χαρακτήρα, καθώς οι μόνες που το τηρούν είναι η ΕΕ και η Αυστραλία, οι οποίες αποτελούν μόλις το 15% των ρυπαντών.
Μολαταύτα, οι αναπτυσσόμενες χώρες επιμένουν στην διατήρησή του, που είναι το μόνο νομικό όργανο που επιτάσσει στις χώρες του ανεπτυγμένου Βορρά να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, στο όνομα της «συμβολικής ευθύνης» τους στις κλιματικές αλλαγές.
Πηγή www.real.gr