Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δε θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της αφού η υπόσχεσή της να αγοράσει κρατικά ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους μείωσε το κόστος δανεισμού και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην άποψη ότι η ευρωζώνη μπορεί να βγει από την ύφεση…
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντώνται την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη και αναμένεται να αποφασίσουν τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,75% για το 2013 (ίσως και για το 2014), σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν οι κεντρικές τράπεζες θα μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
«Δεν είχαμε μια συζήτηση σε βάθος γι’ αυτό. Σαφώς και το συζητήσαμε και βασικά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,75%.
Μετά την ανακοίνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών- γνωστό και ως Πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (Outright Monetary Transactions- OMT)- καμία ενέργεια δεν έγινε για την ενεργοποίηση του. Η αναμονή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για όσο χώρες, όπως η Ισπανία, συνεχίζουν να αντιστέκονται σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να αγοράσει η ΕΚΤ τα ομόλογά τους.
Επιπλέον, οι φόβοι της Γερμανίας για αύξηση του πληθωρισμού θα λειτουργήσουν μάλλον αρνητικά στο ενδεχόμενο της μείωσης του βασικού επιτοκίου. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιένς Βάιντμαν ήταν ο μόνος από το συμβούλιο της ΕΚΤ που είχε καταψηφίσει το σχέδιο OMT του Ντράγκι υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με εκτύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων κυβερνήσεων και θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.
Μετά τη σημερινή συνάντηση ο κ. Ντράγκι θα παρουσιάσει και τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας για το 2013, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώτης προβολής για το 2014. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξής της, που το Σεπτέμβριο έδειχναν αύξηση 0,5%, καθώς η κρίση της ευρωζώνης έχει πλήξει πλέον και την καρδιά της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Σημειωτέον, ότι η ανάπτυξη στην περιοχή του ευρώ κατέγραψε πτώση 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Παρόλα αυτά, η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο μετά την απόφαση του Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της στη ζώνη του ευρώ. Γι’ αυτό και πολλοί αναλυτές προβλέπουν έξοδο από την κρίση το 2014.
Πηγή www.tovima.gr