ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
Σκληρή επίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και προσωπικά στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης. Εν όψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίοu στη Βουλή, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο θα αποτελεί «το πέρασμα στην άλλη όχθη»…
ενώ δηλώνει ότι η κυβέρνηση -εκτός από πρόβλημα στο επικοινωνιακό επίπεδο- δεν μπορεί να βρει πολιτικό και κοινωνικό βηματισμό.
«Ο κ. Στουρνάρας έχει επιδοθεί σε ένα «μαραθώνιο» συνεντεύξεων. Είναι υπουργός Οικονομικών όμως και όχι… κυβερνητικός εκπρόσωπος», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «οι βουλευτές είναι εκείνοι που λογοδοτούν στο λαό και όχι ο κάθε κύριος Τσακλόγλου… »
Λίγες μέρες πριν από την κατάθεση προς ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή και μετά τις αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων, πιστεύετε ότι η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί και πάλι;
Το θέμα δεν είναι αν δοκιμάζεται ή όχι η συνοχή της κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας. Το έχω πει πολλές φορές, το διαπιστώνω όταν περπατάω στους δρόμους, ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όριά του. Δεν αντέχει άλλο τα συνεχή χτυπήματα, όπως τη μείωση μισθού και συντάξεων. Δεν μπορεί, και να θέλει πια, να πληρώνει άλλους φόρους. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ότι οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο θα αποτελεί το πέρασμα στην άλλη όχθη, όπου ο ελληνικός λαός θα είναι εξ ολοκλήρου απέναντι μας… Εύχομαι και ελπίζω ο Αντώνης Σαμαράς να βρει τη χρυσή τομή. Αλλιώς…
Εκφράστηκαν πολλές δημόσιες διαφωνίες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. για την επικοινωνιακή διαχείριση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Ποια είναι η άποψή σας;
Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν αφορά μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Το κακό είναι ότι στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τη στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να έρχεται από μία καλή συμφωνία στην Ευρώπη, δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να βρει πολιτικό και κοινωνικό βηματισμό. Παρατηρώ ότι, έπειτα από το τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας έχει επιδοθεί σε ένα «μαραθώνιο» συνεντεύξεων. Είναι υπουργός Οικονομικών όμως και όχι… κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η δουλειά του είναι η σταδιακή, αρχικά, και μόνιμη, στη συνέχεια, ελάφρυνση των πολιτών από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Κάτι που θα μπορούσε π.χ. να επιτευχθεί με τα 2 δισ. που φοροδιαφεύγουν από τη λαθρεμπορία στα καύσιμα. Αν συνεχίσει απλώς να κόβει την ίδια φορολογική πίτα σε μικρότερα κομμάτια, τότε αυτό δεν είναι καν άξιο λόγου και σίγουρα όχι δίκαια φορολογική μεταρρύθμιση. Οι βουλευτές είναι εκείνοι που λογοδοτούν στο λαό και όχι ο κάθε κύριος Τσακλόγλου…
Η δύναμη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχει περιοριστεί στους 150 βουλευτές. Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο να συμβεί ένα «ατύχημα» που θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις;
Απ’ ό,τι γνωρίζω η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από τρία κόμματα. Ψηφοφορίες αλά καρτ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές
Τα σενάρια για ανασχηματισμό πάγωσαν. Θεωρείτε ότι υπάρχουν υπουργοί που πρέπει να αντικατασταθούν;
Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω. Είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα μικρό ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αλλά και για να μην προκαλούνται τριβές. Η εικόνα της κυβέρνησης σίγουρα δεν αρμόζει στις δύσκολες καθημερινές απαιτήσεις. Σε άλλη φάση «εκπέμπει» ο πρωθυπουργός και σε άλλη, δυστυχώς, η κυβέρνησή του.
Τι θα θέλατε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό την πρώτη μέρα του 2013;
Σίγουρα, όχι όσα είπε ο κ. Στουρνάρας στην τελευταία του συνέντευξη. Δηλαδή, να αφήνει ανοιχτό το παραθυράκι για νέα μέτρα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που προσωπικά εγγυήθηκε για την επιτυχία τους. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα διαψεύσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πει ορθά κοφτά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν τα τελευταία. Αναμένω, επίσης, να ακούσω από τον πρωθυπουργό για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα εκκρεμή εθνικά μας θέματα, που περιέργως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν. Τέλος, θα πρέπει να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Κατσαβού
(από τον Τύπο της Κυριακής)