Πρωί Σαββάτου. Το μικρό οριζόντιο πανό της αεροπορικής εταιρείας με έδρα τα Αραβικά Εμιράτα βρισκόταν κρεμασμένο έξω από την αίθουσα συνεντεύξεων στο ισόγειο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Στον προθάλαμo, δεκάδες υποψήφιοι περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους. Διεκδικούσαν μία θέση εργασίας ως πλήρωμα καμπίνας με τριετές συμβόλαιο…
Σύμφωνα με ενημερωτικό υλικό που διένειμε η εταιρεία, όσοι επιλεγούν πρόκειται να εκπαιδευτούν στο Ντουμπάι. Ο πρώτος τους μισθός θα αγγίζει τα 1.956 ευρώ.
Οι περισσότεροι είχαν φτάσει προετοιμασμένοι – ήδη από τις 7 το πρωί – και έχοντας διαβάσει τις σχετικές οδηγίες στο Διαδίκτυο. Κρατούσαν το βιογραφικό τους σημείωμα μαζί με δύο φωτογραφίες. Οι άνδρες φορούσαν σακάκι. Οι γυναίκες ταγέρ ή φορέματα έχοντας τα μαλλιά τους πιασμένα ψηλά σε περιποιημένους κότσους. Οι ψηλές τους γόβες άφηναν σημάδια πάνω στο παχύ χαλί. Ανάμεσα σε όσους περίμεναν βρέθηκαν αεροσυνοδοί με μεγάλη εμπειρία, απόφοιτοι Λυκείου και υποψήφιοι διδάκτορες.
Στα πηγαδάκια, οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από την αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα, την ανεργία και τη ζωή στα Αραβικά Εμιράτα. Οι μυρωδιές από τα βαριά αρώματα αναμειγνύονταν με εκείνη του καφέ.
Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου οι υποψήφιοι άρχισαν να μπαίνουν ανά 200-300 άτομα στην αίθουσα των συνεντεύξεων. Διάβαζαν το ενημερωτικό υλικό, κατέθεταν το βιογραφικό τους και απαντούσαν σε σύντομες ερωτήσεις. Όσοι επιλέχτηκαν στον πρώτο γύρο, συνέχισαν χτες το πρωί στη διαδικασία επιλογής. Ο δεύτερος γύρος συνεντεύξεων διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα ενώ, όπως ανέφεραν οι υποψήφιοι στα «ΝΕΑ», συμπεριλάμβανε εξετάσεις αγγλικής γλώσσας και ασκήσεις συνεργασίας ανά ομάδες.
Η 22χρονη αεροσυνοδός Εμμανουέλα Τζαγκάρη βρέθηκε μαζί με την 25χρονη συνάδελφό της Τζίνα Στρατάκη ανάμεσα σε όσους επιλέχτηκαν για τη δεύτερη ημέρα των συνεντεύξεων. Σπουδάζει στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το φετινό καλοκαίρι εργάστηκε σε ελληνική αεροπορική εταιρεία. Εφόσον επιλεγεί, σκέφτεται να «παγώσει» για μερικά χρόνια τις σπουδές της με σκοπό να εργαστεί στο Ντουμπάι. «Είναι ένα μέρος που συγκεντρώνει επαγγελματίες πολλών εθνικοτήτων και ειδικοτήτων. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να επιβιώσω εκεί» λέει.
Και οι δύο δηλώνουν πως θα άφηναν την Ελλάδα χωρίς δεύτερη σκέψη. «Τα ιδιαίτερα μαθήματα τα πληρωνόμουν 6 ευρώ την ώρα» λέει η Τζίνα Στρατάκη. «Έχοντας σπουδάσει Φιλολογία δούλεψα από το 2010 στον κλάδο μου. Η Ελλάδα όμως διώχνει τα παιδιά της. Δεν περίμενα πως θα εργαζόμουν ποτέ ως αεροσυνοδός. Ωστόσο, το δοκίμασα πέρσι το καλοκαίρι. Σε αυτή την ημερίδα μου δίνεται η ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Γιατί να μην το προσπαθήσω;» συμπληρώνει…
Πηγή: nonews-news