Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δέχτηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τον επικεφαλής του νέου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Μόαζ αλ Χατίμπ. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει τη συριακή αντιπολίτευση ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού…
Η υποδοχή του Αλ Χατίμπ αποτελεί «σαφές μήνυμα για την επανεκτίμηση του καθεστώτος του συριακού συνασπισμού. Είναι ένας συνασπισμός που αντιπροσωπεύει τα νόμιμα συμφέροντα του λαού της Συρίας. Θέλουμε να αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο Αλ Χατίμπ είχε γσυναντηθεί νωρίτερα με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον.
Οι 27 υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αναγνωρίσουν την αντιπολίτευση ως νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας ή ως «έναν από τους εκπροσώπους των προσδοκιών του συριακού λαού» για τη δημοκρατία, μια συμβιβαστική φόρμουλα στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα αυτό.
Ο Αλ Χατίμπ έφτασε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στον χώρο όπου διεξάγεται το συμβούλιο των υπουργών χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Είχε ήδη γίνει δεκτός το Νοέμβριο στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά Ευρωπαίος διπλωμάτης εκτιμά ότι αυτή η συνάντηση με τους 27 υπουργούς έχει μεγαλύτερη συμβολική σημασία.
Διπλωμάτης ανέφερε ότι η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών ενδέχεται να αναφέρει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να παραπεμφθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ωστόσο, δεν έχει εξασφαλιστεί ομοφωνία για το θέμα αυτό, καθώς ορισμένοι θεωρούν αντιπαραγωγική την προσέγγιση για την επίτευξη αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν, επίσης, και στην βοήθεια που θα παρασχεθεί στην αντιπολίτευση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους του για να τροποποιήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από την ΕΕ στη Συρία για να επιτραπεί η προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες που αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ζήτησε από τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να αναγνωρίσουν τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.
«Τους προσφέραμε πλήρη αναγνώριση, ελπίζουμε ότι και οι άλλες χώρες θα κάνουν το ίδιο στη διάσκεψη της ομάδας των Φίλων της Συρίας στο Μαρακές» δήλωσε ο Χέιγκ.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σύρους εκτοπισμένους.
Η βοήθεια αυτή θα προσφέρει στους Σύρους εκτοπισμένους υγειονομική περίθαλψη, καταλύματα, τρόφιμα, νερό και αντικείμενα οικοσκευής, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, Ευρωπαία επίτροπος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας και σχεδόν μισό εκατομμύριο έχουν καταφύγει στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ.
Διπλωμάτες απελαύνει η Γερμανία
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απέλαση τεσσάρων συνεργατών της συριακής πρεσβείας στο Βερολίνο.
Αποφασίζοντας την απέλαση των τεσσάρων συνεργατών της συριακής πρεσβείας«στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα της πρόθεσής μας να μειώσουμε στο ελάχιστο τις σχέσεις μας με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Στις 29 Μαΐου το Βερολίνο είχε απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή στη Γερμανία σε αντίποινα για τη σφαγή στη Χούλα, όπου σκοτώθηκαν 108 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 49 παιδιά.
Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στο να τεθούν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους εχθρούς της και ότι τα σχέδια για το πολιτικό μέλλον της χώρας δεν μπορεί να επιβληθούν σ’ αυτήν έξωθεν.
Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε εκκλήσεις για ένα τερματισμό των μαχών και την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά δήλωσε πως η Ρωσία απορρίπτει «απόπειρες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις» στη Συρία.
Βομβαρδισμοί στη Δαμασκό
Δύο αντάρτες και ένα παιδί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη βόρεια Δαμασκό, καθώς στην περιοχή σημειώνονται οι σφοδρότερες μάχες που έχουν ξεσπάσει στην κατοικημένη αυτή ζώνη από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συριακή πολεμική αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ συγκρούσεις μαίνονται στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού στρατού, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.
Από την πλευρά του, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι οι αρχές σκότωσαν 10 εξεγερμένους που είχαν «εξαπολύσει επιθέσεις και είχαν διαπράξει κλοπές» και«κατάσχεσαν αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, πολυβόλα και τουφέκια».
Μέχρι στιγμής, 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 22 στρατιώτες, είχαν σκοτωθεί στη χώρα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη στρατιωτική βάση Σέιχ Σουλεϊμάν στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η βάση Σέιχ Σουλεϊμάν, που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Χαλέπι, ήταν το τελευταίο προπύργιο του συριακού στρατού στην περιοχή, η οποία πλέον βρίσκεται σχεδόν εντελώς υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Στην επαρχία Ιντλίμπ σκοτώθηκαν 22 στρατιώτες σε συγκρούσεις με τους αντάρτες, κυρίως στη Μάαρετ αλ Νούμαν, μια στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται στον δρόμο απ’ όπου διέρχονται εφόδια και στρατιωτικές ενισχύσεις μεταξύ Δαμασκού και Χαλεπιού.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών οι εξεγερμένοι πήραν αιχμαλώτους 20 στρατιώτες και κατέσχεσαν έξι αντιαεροπορικές συστοιχίες.
Πηγή www.tovima.gr