Η επίσκεψη την Κυριακή του έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Βαυαρία φαίνεται ότι μπόρεσε να πείσει για τις καλές προθέσεις της Ελλάδας τους πιο σφοδρούς επικριτές της: τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές πολιτικούς της γερμανικής επαρχίας, εκτιμά η αμερικανική Wall Street Journal, με την κοινή γνώμη ωστόσο να παραμένει εχθρική…
Η αλλαγή στη ρητορική μεταξύ των δύο πλευρών ήταν παραπάνω από σαφής. «Ελαβα πολλά εύσημα για τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο κ. Σαμαράς λίγο μετά το δείπνο που είχε με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) κ. Χορστ Ζεεχόφερ, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «αλλαγή σελίδας» στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο ηγέτης του CSU, «αδελφού κόμματος» των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίαςΑνγκελας Μέρκελ στη Βαυαρία υπογράμμισε την πρόθεση των Χριστιανοκοινωνιστών να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές τους για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα μέσα στο προσεχές έτος. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του ανταπέδωσε ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να παραστεί στις εκδηλώσεις του Oktoberfest στο Μόναχο- τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο. Το μενού του δείπνου των δύο πολιτικών συμπεριελάμβανε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, «κυνήγι, βαυαρική πάπια, και για επιδόρπιο βαυαρικό στρούντελ μήλου με ελληνικό γιαούρτι»…
Οι σχέσεις ωστόσο Ελλάδας-Βαυαρίας δεν ήταν πάντα τόσο ανθηρές- τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο. «Η επαρχία της νότιας Γερμανίας», όπως υπενθυμίζει η WSJ, «υπήρξε το θερμοκήπιο των αντιδράσεων κατά του να δοθεί περισσότερος χρόνος και χρήμα στην Ελλάδα», προκειμένου η τελευταία να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους που αντιμετώπιζε.
«Τόσο ο κ. Ζεεχόφερ, όσο και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματός του- κάποια από τα οποία παρίσταντο στο επίσημο δείπνο- έχουν κατηγορηθεί ότι επιδείνωσαν τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (σσ Ελλάδας-Γερμανίας), υπονομεύοντας τις προσπάθειες της γερμανίδας Καγκελαρίου να εξασφαλίσει τη στήριξη των συντηρητικών στη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα». «Ο κ. Ζεεχόφερ», όπως γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, «υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους για την Ελλάδα από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο»- η οποία είχε ερμηνευθεί ως απόπειρα στήριξης της «ελληνικής προσπάθειας».
«(Τότε) είχε εξάρει τους χειρισμούς της γερμανίδας Καγκελαρίου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο περί άμεσης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν η χώρα τηρούσε τις δεσμεύσεις της». «Τώρα (ο κ. Ζεεχόφερ) υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα λειτουργήσει σαν γατούλα που γουργουρίζει (sic) δίπλα στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ».
«Οι φιλικοί αυτοί τόνοι διαφοροποιούνται από (αυτούς) του περασμένου καλοκαιριού», όπως επισημαίνει η WSJ, «όταν οι ηγέτες του CSU, είχαν επιδοθεί σε σειρά προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, ικανοποιώντας μεν την κοινή γνώμη της Βαυαρίας, αλλά απογοητεύοντας τους γερμανούς πολιτικούς ηγέτες κάθε πολιτικής απόχρωσης».
«Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Σαμαρά εξάλλου, ο κ. Ζεεχόφερ είχε δηλώσει στο γερμανικό περιοδικό Stern: Το να θέλουν οι άλλοι τα λεφτά μας χωρίς να δίνουν πολλά σε αντάλλαγμα, είναι βαθιά ανθρώπινο, αλλά δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα».
«Ο Μάρκους Σόντερ, υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βαυαρίας, είχε δηλώσει ότι το να δίνει κανείς βοήθεια στην Ελλάδα είναι σαν να ποτίζει λουλούδια στην έρημο». «Η Αθήνα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ότι αυτή η ζώνη του ευρώ είναι επίσης σε θέση να δείξει και τα δόντια της», είχε πει μόλις τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Σόντερ στην γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag. Για να συμπληρώσει: «Οι Γερμανοί δεν μπορούν να είναι οι πληρωτές των Ελλήνων».
«Αλλά και ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κορυφαίο στέλεχος του CSU και βουλευτής, είχε προβλέψει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ το επόμενο έτος. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο κ. Ντόμπριντ ψήφισε», όπως επισημαίνει η WSJ, «στη γερμανική βουλή υπέρ της επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η Αθήνα πρέπει να χρησιμοποιήσει με σύνεση το χρόνο που «εξαγοράζουν» τα νέα μέτρα». «Οι βουλευτές του CSU ψήφισαν στη συντρηπτική τους πλειοψηφία υπέρ της επιπλέον οικονομικής στήριξης της Ελλάδας: 40 από τους 44 ψήφισαν υπέρ των μέτρων».
«Εχθρική» η κοινή γνώμη της Βαυαρίας
Μπορεί ο κ. Σαμαράς να φαίνεται ότι έπεισε τους βαυαρούς πολιτικούς για τις αγαθές προθέσεις της Ελλάδας, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για την κοινή γνώμη του γερμανικού κρατιδίου. Οπως αναφέρει ο κ. Κλάους Πέτερ Σόπνερ, μάνατζερ της εταιρείας δημοσκοπήσεων TNS Emnid, η οποία πραγματοποίησε έρευνα εκ μέρους του CSU, για το τι πιστεύει η κοινή γνώμη της Γερμανίας για την Ελλάδα, «η κριτική εναντίον της Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από οπουδήποτε αλλού στη Βαυαρία».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 55% με 60% των Γερμανών προτιμούν να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, παρά να της δώσουν έξτρα βοήθεια. Το συγκεκριμένο ποσοστό στη Βαυαρία είναι υψηλότερο, όπως δήλωσε ο κ. Σόπνερ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να δώσει ακριβή στοιχεία, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έρευνα που έχει ζητήσει το CSU. Οπως εξηγεί, «πολλοί Βαυαροί έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων…συμπεριλαμβανομένης και μιας αυξημένης αίσθησης τιμωρίας (του φταίχτη)».
Με δεδομένη λοιπόν την λαϊκή δυσαρέσκεια, οι πολιτικοί της Βαυαρίας προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ εκλογικού σώματος και χειρισμών των Χριστιανοδημοκρατών της κυρίας Μέρκελ, οι οποίο πρωτοστάτησαν στην τελευταία συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα- με τους έλληνες πολιτικούς, και δη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου να δηλώνουν ότι η γερμανική κοινή γνώμη θα αλλάξει μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση…