Ο Ινδιάνος αρχηγός Ραονί, μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου, απηύθυνε την Τρίτη έκκληση από το Στρασβούργο προς την ΕΕ να παρέμβει στην κυβέρνηση της Βραζιλίας ώστε η Μπραζίλια να ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος…
«Θα ήθελα να σας ζητήσω, εσείς οι Ευρωπαίοι, να απευθυνθείτε για το πρόβλημα αυτό στην βραζιλιάνικη κυβέρνηση, να της περάσετε το μήνυμα να μας σεβαστεί ως αυτόχθονες πληθυσμούς», δήλωσε ο Ραονί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία παραχώρησε φέροντας την παραδοσιακή αμφίεσή του με τα κίτρινα φτερά στο κεφάλι και τον διάσημο διακοσμητικό δίσκο στα χείλη του.
Ο Ραονί, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για την οικολογική του δράση στο πλάι του καλλιτέχνη Στινγκ, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες περιοδεία στην Ευρώπη, στα πλαίσια της οποίας θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία. Η παρουσία του και οι δηλώσεις του σημειώνονται πριν από την έναρξη, αύριο, της 48ωρης επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ στη Γαλλία.
Οι αρχές της Βραζιλίας «εποφθαλμιούν τη γη μας, θέλουν να μας καταστρέψουν και ανησυχώ πολύ για τον λαό μας», προσθέτει ο 82χρονος σήμερα Ραονί.
Το φράγμα του Μπέλου Μόντσι, στο οποίο οι εργασίες στα βάθη της Αμαζονίας έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2011, θα αποτελέσει κατά την αποπεράτωσή του το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου, έπειτα από αυτά των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα και του Ιταϊπού στη νότια Βραζιλία. Η κατασκευή κόστους 14,4 δισεκ.δολαρίων έχει αποτελέσει στόχο αντιδράσεων από περιβαλλοντικές ενώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής που θα επιβληθεί στους ιθαγενείς πληθυσμούς στις περιοχές της ζώνης.
Τον Ραονί συνόδευε η οικολόγος ευρωβουλευτής και υποψήφια για την γαλλική προεδρία Εβά Ζολί, η οποία υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει στη Βραζιλία μας αφορά», διότι «είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν συμβόλαια στην εκεί αγορά». Ο γαλλικός όμιλος Alstom, ιδίως, εξασφάλισε τον Φεβρουάριο του 2011 ένα συμβόλαιο ύψους 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια τους στροβιλοφόρους κινητήρες του φράγματος.
Το πρόγραμμα του Μπέλου Μόντσι αποτελεί «Δούρειο Ίππο», κατήγγειλε η Κατρίν Γκρεζ, Γαλλίδα οικολόγος ευρωβουλευτής. «Εμείς τους το πουλάμε ως ένα σχέδιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στην ουσία ανοίγει την πόρτα για την εξαγωγή μεταλλεύματος και για την καταστροφή του Αμαζονίου», πρόσθεσε.