Με τη συνάντηση που έχει στις 9 το πρωί με στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τη «μαραθώνια», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, πορεία προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας…
Οι νέες, εξάλλου, συνθήκες που δημιουργούν για τη χώρα οι πρόσφατες αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ των 52,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε σύσκεψη που θα έχουν στις 8 το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, που δέχθηκαν την Παρασκευή νέες δημόσιες ευχαριστίες από τον κ. Σαμαρά για τη συμβολή τους στην προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, θα εκτιμήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί και θα συζητήσουν για τις νέες προτεραιότητες που τίθενται.
Θα καταγράψουν, επίσης, τις εκκρεμότητες σε ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα τονιστεί για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής μέσα στο δυσμενές υφεσιακό κλίμα που ακόμη περιβάλλει την οικονομία.
Στα συγκυβερνώντα με τη ΝΔ κόμματα γίνεται, εξάλλου, πολύς λόγος για την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, που, κατά τη δήλωση του πρώην υπουργού κ. Φίλιππου Σαχινίδη στον «Τύπο της Κυριακής», οι εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, την έχουν «ανατρέψει ή ακυρώσει».
Στο τραπέζι της συζήτησης είναι πιθανόν να τεθούν, εξάλλου, ζητήματα ευρύτερης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, που ανακίνησε πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ.
Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν επιθυμούν, σε αυτή τη φάση, να «ανοίγουν» τέτοιες συζητήσεις, που μπορεί να συμβάλουν στην αστάθεια, και υποστηρίζουν ότι όλα αυτά τα θέματα μπορούν κάλλιστα να συζητηθούν στις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο.
Προέλκυση ξένων επενδύσεων
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα συμβάλουν στην ανακοπή της ύφεσης και στην τιθάσευση της ανεργίας, αποτελεί το νέο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης, που εκτιμά ότι μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις οι οποίες αίρουν την αβεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και απομακρύνουν τη δραχμοφοβία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σταλεί παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικά ασφαλής.
Οι καλύτεροι δίαυλοι για τη διάχυση αυτού του μηνύματος, εκτιμήθηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ότι είναι οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και ορισμένες εξ αυτών έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως η Unilever, η Cosco, η Philip Morris – Παπαστράτος, και άλλες. εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και άλλων, όπως η PEPSICO, η SPECIFAR, η NESTLE, η BIC VIOLEX, η LAFARGE, η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, η VODAFONE, η NOVARTIS, θα βρεθούν τη Δευτέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο, για να ανταλλάξουν απόψεις με τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του.
Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Invest In Greece.
* Αμέσως μετά τη σύσκεψη με τα στελέχη των πολυεθνικών, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον Βούλγαρο ομόλογό του, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο θα έχει, κατόπιν, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ, στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί θα μεταβούν στο ξενοδοχείο Hilton για τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Β’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.