Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει το δημοκρατικό “παρών” δυναμικά, χωρίς να αφήνει κενά που τα εμπορεύονται νεόκοποι κήρυκες μιας νέας τάξης πραγμάτων, τονίζει στο μήνυμά του για το 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Προσωπικά, αρνούμαι να δεχθώ ότι φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης ταιριάζουν σ’ ένα λαό σαν τον ελληνικό, που έδωσε χιλιάδες νεκρούς στους αγώνες της Ευρώπης για την απελευθέρωσή της από το ναζισμό» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή χωρίς να την κατονομάζει.
Ακόμα, ο Κάρολος Παπούλιας τονίζει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μείζονα προτεραιότητα την οποία πρέπει να πετύχουμε με «αμείλικτη, ευέλικτη και δίκαιη φορολογική νομοθεσία που θα στηρίζεται σε διαφανείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής».
«Όσοι εξακολουθήσουν να αγνοούν το καθήκον τους, θα πρέπει, επιτέλους, να αναγκαστούν από την Πολιτεία να το πράξουν άμεσα, και όχι στο απώτερο μέλλον, και να υποστούν τις κυρώσεις του Κράτους Δικαίου».
Επισημαίνει ακόμα ότι «η δημοσιονομική ισορροπία και η διασφάλιση του σεβασμού όλων απέναντι στην Ελλάδα είναι πρωταρχικός όρος για να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας» και να απαλλαγούμε από τον «πολιτικό ετεροκαθορισμό» που φέρνει η οικονομική εξάρτηση.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ : ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ …ΑΟΖ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και ισχυρές δόσεις αισιοδοξίας, αν και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς και έντονης προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η πορεία που ξεκίνησε με την τρικομματική κυβέρνηση πριν επτά μήνες, περιέχει το το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του κ. Αντ. Σαμαρά.
Ο Πρωθυπουργός, από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχείρησε να ανεβάσει το δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν υποστεί από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ενώ μίλησε για δύσκολη κατάσταση.
«Το 2012 ήταν πολύ δύσκολο. Και το 2013 δεν θα είναι εύκολο… Αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, συμπλήρωσε πως το 2012 «κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και το 2013 θα κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον».
Χαρακτήρισε το νέο έτος, την περίοδο που συμβολίζει την αρχή της Αναγέννησης της χώρας μας και τόνισε πως αρχίζει το πέρασμα από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας, στη χρονιά της Ελπίδας.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προέβαλλε τα θετικά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές πριν λίγες εβδομάδες και προέταξε ένα καλύτερο αύριο, επαναλαμβάνοντας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε προεκλογικά, με προτεραιότητα, όπως είπε, στις χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα που καταργήθηκαν για τους πιο αδύνατους και στη φορολογία – ιδιαίτερα στον ΦΠΑ – που παραμένει πολύ υψηλή.
«Διαφορετική Ελλάδα»
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε μια τελείως διαφορετική Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας πως έχουν γίνει πάρα πολλά σε πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα.
Με σαφή αναφορά και στα φαινόμενα διαφθοράς, που είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, σημείωσε με έμφαση ότι ήδη σταματά το «μεγάλο φαγοπότι» στο Δημόσιο και διευκρίνισε: «κι όσοι σκέπτονται να συνεχίσουν τις παλιές κακές συνήθειες, διαπιστώνουν ήδη, ότι τους περιμένει η «τσιμπίδα» του νόμου και η Δικαιοσύνη».
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν σαφές και μπορεί να εκληφθεί και ως έμμεση αναφορά και στην υπόθεση Λαγκάρντ, καθώς σημείωσε: «Η παλιά «ατιμωρησία» παίρνει τέλος. Πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν. Και αυτό θα συνεχιστεί».
Ο κ. Σαμαράς στην αρχή του μηνύματος αναφέρθηκε στη σκληρή δοκιμασία που υπέστη ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα τη χρονιά που πέρασε, αν και ο Πρωθυπουργός διέγνωσε ότι η χώρα πλήρωσε τα σφάλματα των περασμένων ετών, κι όχι μόνο των Ελλήνων.
«Πληρώσαμε ακόμα κι όλες τις αμαρτίες, όλες τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος, της οικονομίας και του τρόπου που μάθαμε να ζούμε» είπε και συνέχισε ότι από την άλλη πλευρά, όμως, «δείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν, κι ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε για όσα θα κάνουν ξανά την Ελλάδα ισχυρή, την κοινωνία μας δίκαιη, την οικονομία μας ανταγωνιστική και τον Έλληνα υπερήφανο…».
«Απετράπη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»
Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις και στην απόφαση που υπήρξε για την Ελλάδα, υογραμμίζοντας ότι η αλήθεια είναι ότι μας είχαν «ξεγραμμένους» και όλο και περισσότεροι πόνταραν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα βγούμε από το ευρώ, ότι θα μας θυσιάσουν σαν την «Ιφιγένεια» της Ευρώπης, για να γίνουμε «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, κι ότι τελικά θα μείνουμε απομονωμένοι από παντού!
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, αφού ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε εντός λίγων μηνών τις «Κασσάνδρες», προέβαλλε τα θετικά της πρωθυπουργίας του, σημειώνοντας ότι απετράπη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (το πετύχαμε είπε με ένταση) και πως άλλαξε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να υπάρξουν «ανάσες» για την Οικονομία.
Ειδικά για την οικονομία έδωσε έμφαση στην χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, σύμφωνα με την οποία, όπως διευκρίνισε, όλα όσα χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, θα ξεπληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
«Οι τράπεζες πλέον ανακεφαλαιώνονται, για να μπορούν να δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ρευστότητα θα επιστρέψει στην ελληνική αγορά. Και τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία, την επόμενη χρονιά, θα είναι – για πρώτη φορά – περισσότερα από εκείνα που θα βγουν εξ αιτίας της λιτότητας» είπε με έμφαση.
Ο Πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε με πολύ θέρμη το δάνειο που εξασφάλισε η Ελλάδα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τέτοιοι όροι δεν υπήρξαν ποτέ και πουθενά. «Για δέκα χρόνια δεν θα πληρώνουμε τόκους. Για δεκαπέντε χρόνια δεν θα πληρώνουμε χρεολύσια. Και με επιτόκια δανεισμού από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη» σημείωσε.
Αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα
Στο σημείο αυτό θέλησε να προβάλλει ένα πιο αισιόδοξο τοπίο για την επόμενη μέρα, υπογραμμίζοντας ότι τα όσα εξασφάλισε η Ελλάδα, δίνουν «ανάσες» στην οικονομία και επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η Οικονομία.
Όπως, πράττει μόνιμα τους τελευταίους μήνες, προέταξε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, λέγοντας ότι μοναδική του σκέψη είναι οι Έλληνες να έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν και την στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
«Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Αλλά κανένα εμπόδιο δεν μας σταματά, κανένα κόπο δεν υπολογίζουμε, για να αποκατασταθεί και η τελευταία αδικία, για να χτυπηθεί η διαφθορά, για να βρει δουλειά και ο τελευταίος άνεργος. Γιατί δεν υπάρχει Ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική συνοχή και χωρίς δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα και τόνισε πως ήδη έχουν ξεκινήσει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με βάση διεθνή πρότυπα απόδοσης και διαφάνειας.
Μάλιστα, για το επενδυτικό πεδίο, επεσήμανε ότι οι παραγωγικές επενδύσεις είνάι το μεγάλο στοίχημα από δω και μπρος και έδωσε τον προσωπικό τόνο. «Και θα κάνω τα πάντα, θα τις αναζητήσω παντού: από ξένους επενδυτές και από Έλληνες επιχειρηματίες. Για να επιστρέψει η ευημερία στον τόπο. Και για να βγούμε, μια για πάντα, από την ανάγκη δανεικών. Και από τους περιορισμούς των μνημονίων».
Στη συνέχεια προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό για το τι έχει καταφέρει η κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες και έδωσε μια πολύ θετική εικόνα, παρά τα αντίθετα μηνύματα από την κοινή γνώμη, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.
ΑΟΖ και ορυκτός πλούτος
«Το τελευταίο διάστημα τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τα τελευταία χρόνια. Κι ακόμα, δείξαμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε» είπε και συνέχισε, ως εξής:
«Είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε την τάξη, κι αυτό ξεκίνησε…Είπαμε ότι θα βγάλουμε τις κουκούλες, κι αυτό ήδη άρχισε…Είπαμε ότι θα σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση. Είπαμε ότι θα σταματήσουμε το παραεμπόριο. Κ αυτά άρχισαν…Βέβαια, είμαστε μόνο στην αρχή. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Αλλά όλοι βλέπουν πια τη διαφορά. Και δεν θα σταματήσουμε, αν δεν τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε…».
Ο κ. Σαμαράς, υπερασπίστηκε την παραμονή της Ελλάδας στην ισχυρή Ευρώπη, όπως είπε και αναφέρθηκε με νόημα στη στήριξη που πρέπει να υπάρξει από τους ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά του να αναδειχθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι.
Μάλιστα είπε τη λέξη κλειδί, την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ετοιμάζονται κινήσεις τους πρώτους μήνες του 2013.
Στο τέλος του μηνύματός του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ενότητα που υπάρχει στην τρικομματική κυβέρνηση που ηγείται, λέγοντας: «Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία, με διαφορετικές καταβολές, βάζουν τη σωτηρία της χώρας πάνω απ’ όλα. Πέρσι τέτοιον καιρό, λίγοι προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Πριν έξι μήνες, λίγοι έδιναν πιθανότητες επιτυχίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Τώρα η ενότητα είναι πραγματικότητα, βρήκε το βηματισμό της και μετρά τις πρώτες επιτυχίες της».