Τέρας του Λοχ Νες έχει επικρατήσει να ονομάζεται θρυλούμενο θαλάσσιο ερπετό (κρυπτίδιο) που σύμφωνα με το μύθο ζει στη λίμνη του Λοχ Νες της βόρειας Σκωτίας. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης της κρυπτοζωολογίας. Απαντάται συχνά και με το όνομα Νέσι (αγγλ. Nessie). Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος στη λίμνη του Λοχ Νες χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.
Στις πρώτες σύγχρονες αναφορές ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1933, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο είδος στη λίμνη του Λοχ Νες, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια της θάλασσας. Αργότερα αποδείχθηκε πως η περιγραφή του ήταν υπερβολική. Έκτοτε ακολούθησαν περισσότερες μαρτυρίες και διαφορετικές αναφορές σε ένα «τέρας» μήκους από 6 έως 125 πόδια. Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε μια φωτογραφία της Νέσι, γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρούργου», δημιούργημα του γυναικολόγου Ρόμπερτ Γουίλσον. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο. Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1994 από μια ομάδα ερευνητών. Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλούμενο ερπετό.
Επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας (NOC) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστηριώδες ον που κινείται στη λίμνη Λοχ Νες αλλά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που κινεί περίεργα τα νερά και τα ανασηκώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο κινείται εκεί. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν τις παλίρροιες της λίμνης χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μέτρησης και ανάλυσής τους, την οποία ανέπτυξαν οι ίδιοι και είναι πολύ υψηλής ακρίβειας.
Όπως αναφέρουν το φαινόμενο της παλίρροιας στη διάσημη σκοτσέζικη λίμνη έχει χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη λίμνη στη Δυτική Ευρώπη. Αναλυτικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου ανασηκώνει την επιφάνεια της λίμνης κατά 1.5 χιλιοστό. Αν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια βάρκα εντός της λίμνης κατά τη διάρκεια της παλίρροιας δεν θα αντιληφθεί το περίεργο φαινόμενο. Όμως η κίνηση των υδάτων είναι τέτοια που αν κάποιος κοιτάζει τα νερά από απόσταση θα νομίσει ότι κάτι υπάρχει εκεί.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι ολόκληρη η Βρετανία ανασηκώνεται μερικά εκατοστά κάθε 12 ώρες και 25 λεπτά εξαιτίας της κίνησης των ωκεάνιων ρευμάτων που φτάνουν στις ακτές της και στη συνέχεια η χώρα «επιστρέφει» στη θέση της. Σημειώνουν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση και μελέτη και άλλων λιμνών σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πώς ο φλοιός της Γης παραμορφώνεται από την κίνηση των ωκεανών.