Σημαντικά «κενά» στην ενημέρωση των γυναικών όσον αφορά στις διαθέσιμες αντισυλληπτικές μεθόδους, αλλά και στη χρήση τους, διαπίστωσε η διεθνής έρευνα «Ι plan on…», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.199 γυναικών από 9 χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με την έρευνα, και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου 12ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας (ESC), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι περισσότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη παίρνουν το χάπι, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν αντισύλληψη μακράς δράσης. Παρόλο που οι περισσότερες από τις γυναίκες είχαν συζητήσει για την αντισύλληψη με τον γιατρό τους, λίγες από αυτές είχαν συζητήσει για τις άλλες διαθέσιμες επιλογές, πλην του χαπιού.
Την ίδια ώρα, σημαντικό ποσοστό των γυναικών του δείγματος δηλώνουν ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένες από την αντισυλληπτική μέθοδο που χρησιμοποιούν και πως, αν είχαν τη δυνατότητα, θα άλλαζαν κάτι σε αυτήν. Ένα από τα κυριότερα παράπονα των γυναικών, είναι η τακτικότητα της λήψης που απαιτούν οι ορμονικού τύπου μέθοδοι αντισύλληψης, οι πιθανές παρενέργειες ή το κόστος τους. Μόλις το 25% των γυναικών που χρησιμοποιούν το χάπι δηλώνουν ικανοποιημένες από τη μέθοδο που χρησιμοποιούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπείραμα (IUD), φτάνει στο 50%.
«Οι γυναίκες και οι γιατροί τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο ζωής όταν εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές αντισύλληψης», δήλωσε η Δρ Diana Mansour, Σύμβουλος Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής στο τοπικό σύστημα περίθαλψης του Newscastle, Επικεφαλής των Υπηρεσιών Σεξουαλικής Υγείας των Νοσοκομείων του Newcastle στην Αγγλία, διευκρινίζοντας πως «η αντισύλληψη μακράς δράσης είναι η πλέον κατάλληλη για το lifestyle του 21ου αιώνα μέθοδος αντισύλληψης και η πιο αποτελεσματική». Οι μακράς δράσης μέθοδοι αντισύλληψης έχουν ποσοστά αποτελεσματικότητας 99% ή υψηλότερα εάν χρησιμοποιούνται σωστά, ενώ απαιτούν μη συχνή χορήγηση και περιορισμένες ενέργειες από το άτομο.
Η έρευνα αυτή έφερε επίσης στο φως και μια σειρά από μύθους σχετικά με την αντισύλληψη:
- Το ένα τρίτο των γυναικών που απάντησαν (31%) πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης.
- Μία στις πέντε γυναίκες που απάντησαν (19%) δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυοι σε περίπτωση παράλειψης ενός χαπιού.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικό ποσοστό γυναικών (περίπου 1 στις 3) θεωρούν ότι οι μακράς δράσης αναστρέψιμες μέθοδοι αντισύλληψης (LARC) έχουν μόνιμα αποτελέσματα κι ότι η δράση τους δεν μπορεί να αναστραφεί εύκολα, όταν θελήσουν να αποκτήσουν παιδί. Αυτός είναι ίσως μάλλον και ο λόγος για τον οποίο λιγότερο από το 10% των γυναικών χρησιμοποιούν μακράς δράσης μέθοδο αντισύλληψης (ενέσεις ορμονών, εμφύτευμα/ράβδο, ενδομήτριο σπείραμα ή ενδομήτριο σύστημα. Η αλήθεια είναι πως, «μόλις 6-7 ημέρες από την αφαίρεση της ενδομήτριας συσκευής, ή τη διακοπή των ενέσεων, η γονιμότητα της γυναίκας επανέρχεται πλήρως», υπογράμμισε η Δρ Fabiola Beligotti, Περιφερειακή Διευθύντρια Ιατρικών Υποθέσεων της MSD και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης «Ι plan on…».
- Μία στις 5 γυναίκες θεωρούν –εσφαλμένα- ότι οι μακροχρόνιες μέθοδοι αντισύλληψης απαιτούν χειρουργείο για να εισαχθούν στη μήτρα.
Όπως σημειώνει η Δρ Beligotti, ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απροθυμία του γιατρού να ακούσει τη γυναίκα που έχει απέναντί του: «οι γιατροί συνταγογραφούν αυτό που οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους, χωρίς να σκέφτονται τι πραγματικά χρειάζεται η άλλη πλευρά».
«Εμείς οι γιατροί πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στις γυναίκες ασθενείς, να τις ακούσουμε, να λύνουμε τις απορίες τους. Ή πρέπει τουλάχιστον να φτιάξουμε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να ενημερώνονται επαρκώς και δωρεάν για τις διαθέσιμες επιλογές», σημείωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, πρόεδρος του 2ου τμήματος Παιδιατρικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος Πρόεδρος του συνεδρίου, κ. Γιώργος Κρεατσάς. Η κυρία Mansour τόνισε, τέλος, πως εκτός από τους γιατρούς (και κυρίως τους οικογενειακούς γιατρούς), που θα πρέπει να ενημερωθούν για όλες τις διαθέσιμες επιλογές αντισύλληψης, πολύ σημαντική είναι και η ενημέρωση των δασκάλων που διδάσκουν στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.
Πηγή : lifepositive.gr