Πρόοδο στη διαδικασία διόρθωσης των οικονομικών ανισορροπιών στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει η Goldman Sachs, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι απαιτείται και άλλος δρόμος για την εξυγίανση.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από τα τέλη του 2010 αγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (αλλά πέφτει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες εάν συνυπολογιστεί η επίπτωση της ύφεσης). Σήμερα, η Goldman Sachs υπολογίζει την απαιτούμενη περαιτέρω υποτίμηση της πραγματικής ισοτιμίας στην Ελλάδα στο 15-25%.
“Παρότι η πρόσφατη βελτίωση στη διαδικασία της οικονομικής εξισορρόπησης είναι ενθαρρυντική, το απόλυτο μέγεθος της εξισορρόπησης που απαιτείται ακόμα, παραμένει μεγάλο”, τονίζει η Goldman. “Σε μία νομισματική ένωση, όπου οι μεμονωμένες χώρες δεν έχουν μία ευέλικτη ισοτιμία, η υποτίμηση της πραγματικής ισοτιμίας υπονοεί μείωση των τιμών και των μισθών”, εξηγεί ο οίκος.
“Μέχρι στιγμής, το κόστος της εξισορρόπησης στην περιφέρεια έχει υπάρξει επώδυνο, σε ό,τι αφορά τη μείωση της απασχόλησης και τις πιέσεις στους μισθούς. Επομένως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία της βελτίωσης αυτής μπορεί να συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα”, καταλήγει.
Πηγή: Newmoney.gr