Είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις του ΥΠΟΙΚ, της ΤτΕ και γενικότερα της ελληνικής πλευράς μετά από τις οποίες η τρόικα για πρώτη φορά αποδέχθηκε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ έως πρότινος ουσιαστικά απαιτούσε την αποχώρηση έως και 1.200 εργαζομένων.
Προκειμένου όμως να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας προϋπόθεση ήταν να γίνουν αποδεκτές μεσοσταθμικές μειώσεις απολαβών της τάξεως του 30%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 10% και θα ανεβαίνουν κλιμακωτά έως και το 50%, στην περίπτωση υψηλά αμειβομένων ανωτέρων στελεχών.
Πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων διοίκησης-εργαζόμενων είχαν εκφραστεί φόβοι ότι εάν τυχόν το σωματείο των εργαζομένων επιμείνει σε μαξιμαλιστικά αιτήματα η όλη προσπάθεια θα τινάζονταν στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες και για την τράπεζα και για τους εργαζόμενους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε.
Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά (ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ, ΤτΕ) κατόρθωσε να παρακάμψει το θέμα των απολύσεων έναντι του σχεδίου μείωσης αποδοχών.
Στα 4,1 δισ. ευρώ το funding gap Με βάση την προσωρινή αποτίμηση που διενεργήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο(good bank) μεταβιβάσθηκε, ενεργητικό ύψους 10,8 δισ. ευρώ και παθητικό αξίας 14,9 δισ. ευρώ. Το funding gap, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης, ανέρχεται σε 4,09 δισ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από το Τ.Χ.Σ.
Προβλέψεις πάνω από 620 εκατ. ευρώ Η αύξηση του funding gap επήλθε για τους εξής λόγους:
-Σχηματίστηκαν επιπλέον προβλέψεις 589,3 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή της αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου του υγιούς Τ.Τ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ
-Απομειώθηκε η αξία συμμετοχής του Τ.Τ. στην Hellenic Post Credit ΑΕΠΠ κατά 100%
-Απομειώθηκε κατά 33,38 εκατ. ευρώ η αξία λοιπών στοιχείων παθητικού και ειδικότερα αυξήθηκε η σωρευμένη ζημιά της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (swap) μεταξύ της εταιρείας ειδικού σκοπού «Byzantium II Finance» και της Royal Bank of Scotland plc.
Η οριστική αποτίμηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή σχετικής έκθεσης αποτίμησης
Σημειώνεται ότι το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία “Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο”.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ Η ΤΡΟΙΚΑ
Το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, στα πρότυπα της Proton Bank, αλλά και το μέλλον των εργαζομένων αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων ωρών.
Με πιθανότερο διεκδικητή την Alpha Bank, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί αλλά, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει μία αίσθηση “ίσου βάρους” στην αγορά, καθώς μετά τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank και την εξαγορά της ΑτΕ και της Γενικής από την Πειραιώς, ο τρίτος μεγάλος παίκτης της εγχώριας αγοράς είχε αρχίσει να…παραπονείται.
Μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει στον ισολογισμό, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ.
Για τους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – που ανέρχονται σε 3.200 – θα ισχύει ένα από τα δύο σενάρια:
- Είτε θα απολυθούν 500 υπάλληλοι, όπως ζήτησε η Τρόικα
- Είτε θα γίνει οριζόντια μείωση μισθών 35% ώσπου να κριθεί το μέλλον της τράπεζας
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίοι – σε ανακοίνωσή τους – έκαναν λόγο για προσχεδιασμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι «δεν καταθέτουν τα όπλα και συνεχίζουν τον έντιμο αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.