Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των είκοσι από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ζητά με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Εφετών Π.Καραγιάννης.
Στην ογκώδη πρότασή του, που αριθμεί 350 σελίδες, ο εισαγγελέας κρίνει ότι από το σύνολο των κατηγορουμένων στην υπόθεση που έχει ως κεντρικό κατηγορούμενο τον Τσοχατζόπουλο μόνο για τον Ευτύχιο Ατσοπάρδη, εκπρόσωπο της εξωχώριας εταιρίας Bluebell, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθεί σε δίκη και εισηγείται να μην διατυπωθεί σε βάρος του κατηγορία.
Ο κ. Καραγιάννης κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μαζί με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και οι: Νίκος Ζήγρας εξάδελφος του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών «δεξί του χέρι», Γιάννης Σμπώκος πρώην γγ Εξοπλισμών στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου, Αστέριος Οικονομίδης επιχειρηματίας στο χώρο των κατασκευών, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα Τσεκούρα δικηγόρος, Αικατερίνη Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και οι Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης.
Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να υιοθετεί τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε για το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα» του Τσοχατζόπουλου όπως καταγράφονται στο πόρισμα των εισαγγελέων κ. Σίσκου και Κυβέλου βάσει του οποίου συντάχθηκαν τα κατηγορητήρια σε βάρος των εμπλεκομένων από τον ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή.
Η εισαγγελική κρίση δέχεται ότι ο πρώην υπουργός συνέστησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες που έλαβε ως υπουργός Άμυνας για την επιλογή συγκεκριμένων όπλων κατά την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για τον σκοπό αυτό ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού πρώην υπουργός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αξιολόγησε ο κ. Καραγιάννης, συνέστησε αρκετές υπεράκτιες εταιρείες, με πρόσωπα εμπιστοσύνης του που φαινόταν ως διαχειριστές ή εκπρόσωποι τους , οι οποίες μέσω αγορών ακινήτων ή άλλων δραστηριοτήτων που εμφάνιζαν, ουσιαστικά «ξέπλεναν» τα παράνομα ποσά που αθροίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο εισαγγελέας Εφετών εισηγείται για κάποιους εκ των κατηγορουμένων την απαλλαγή τους για επιμέρους πράξεις.
Την τελική κρίση για την παραπομπή των κατηγορουμένων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που με βούλευμα του θα αποφανθεί για την υπόθεση.
Πηγή : tovima.gr