Εκατόν πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου φωταερίου στην Αθήνα. Ο χώρος, γνωστός ως «Τεχνόπολις» αποκτά τώρα και μία νέα λειτουργία, αυτή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του πρώτου βιομηχανικού μουσείου στην Αθήνα. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιούνται το Σάββατο και το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται από την Κυριακή.
Η παρουσίαση του Μουσείου ξεκίνησε με ένα βιντεάκι που διαφήμιζε τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου.
«Δεν χρειάζεται να περιμένετε πια μία ώρα για να ζεσταθεί το νερό να κάνετε μπάνιο» έλεγε ο εκφωνητής.
Η παραγωγή του φωταερίου, ο φωτισμός της Αθήνας, η λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου, οι άνθρωποί του, η σημασία του για τη βιομηχανική ιστορία της Αθήνας εξετάζονται στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
«Η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να πραγματοποιήσουμε έργα που σκοπό έχουν να αντιστρατευθούν την ύφεση. Αυτό γίνεται μόνο εάν σηκώσουμε τα μανίκια» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Μουσείου.
Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι η λειτουργία του Μουσείου αποτέλεσε ένα στοίχημα για τον Δήμο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις», Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχει «ένα από τα καλύτερα σωζόμενα εργοστάσια φωταερίου στην Ευρώπη, το οποίο διασώζει το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων».
Θέματα όπως η βιομηχανική κληρονομιά και η βιομηχανική αρχαιολογία, η επιχειρηματικότητα, οι βιομηχανικές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, οι παλαιές και νέες μορφές ενέργειας ξεδιπλώνονται στα μάτια του επισκέπτη μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές. Πρόκειται για θέματα διαχρονικά, αλλά και επίκαιρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας τους δύο τελευταίους αιώνες.
Η Τεχνόπολη αποκτά, έτσι, διπλή λειτουργία, τόσο ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όσο και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που αρχίζει να διηγείται την ιστορία του και παρουσιάζει την τεχνολογία μιας άλλης εποχής.
Σε αυτό παρουσιάζεται όχι μόνο η βιομηχανική παραγωγή, αλλά και η δομή ενός μεγάλου εργοστασίου, οι άνθρωποι που εργάζονταν σε αυτό, καθώς και το πώς το εργοστάσιο επηρέαζε την καθημερινότητα της πόλης και της γειτονιάς.
Πηγή : in.gr